Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A parlament a tavalyi évben egységesen, tehát ellenszavazat nélkül hozta meg a tervezõ- és szakértõ mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvényt. Az azóta eltelt idõben a kamarák rendre megalakultak, és a törvény elsõ gyerekbetegségeire fény derült. Nevezetesen ezek közül a leglényegesebb az, hogy a törvény nem oldotta meg azt a problémát, hogy a nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezõ technikusi végzettségû mûszakiak, akiknek egyébként van érvényes szakértõi és tervezõi engedélyük, az adott engedélyben meghatározott feltételek mellett jogosultak legyenek tervezésre, illetve szakértésre.

Az elsõ probléma az, hogy az engedélyben rögzítésre kerül a feladat. Itt tehát arról van szó, hogy van például egy gázvezeték, amelynek bekötését meg kell tervezni. Nos, van az országban számtalan olyan, nagy tapasztalattal rendelkezõ technikus, aki igen jó minõségben és korrektül el tudja végezni ezt a feladatot; talán - engedjék meg, hogy ezt mondjam - jobban is, mint nagyon sok friss diplomás. Akkor miért ne tervezhetne? Az elsõ probléma tehát a feladat oldaláról van.

A második: mi a leghatározottabban amellett vagyunk, hogy aki képes rá és meg tudja tenni, az képezze tovább magát. Szükség lenne tehát arra, hogy a törvény adjon egy lehetõséget, egy bizonyos idõintervallumot, hogy azok a technikusok, akik a továbbiakban is ambicionálják a tervezést, elvégezzék a szükséges kiegészítõ tanulmányokat, és ezek után szerezzék meg azt a diplomát, amivel azután mindenféle tervezõi tevékenységre jogosultak lesznek.

A harmadik pedig az, hogy akik erre nem képesek vagy nem akarják, azoknak adjuk meg az idõt arra, hogy ezalatt az idõ alatt felkészüljenek, hogy valami más tevékenység felé forduljanak annak érdekében, hogy az így kiesõ jövedelmet pótolni tudják.

Összefoglalva: ez a kis módosítás, ez a kiegészítés, ami tulajdonképpen nem más, mint a törvény elfogadása óta széles körben felmerült probléma megoldása, a technikusok tervezési jogosultságára vonatkozik. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP padsoraiból.)

(16.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage