Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A sajtóból nyerhetõ információk szerint a Mol, a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság privatizálásának egy újabb üteme készül. Ma, jelenleg a részvények 58 százaléka van tartósan állami tulajdonban, és az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló törvény melléklete - amely szabályozza a tartósan állami tulajdonban maradó üzletrészek nagyságát - a Mol Rt. esetében 25 százalék plusz 1 szavazatot ír elõ tartósan állami tulajdonban maradni.

A Mol rendkívüli és stratégiai jelentõségû gazdasági részvénytársaság; a hazai energiaszükséglet 60-70 százaléka érkezik azon a két csõvezetéken, amelyen a földgáz, illetve a kõolaj hazánk felé érkezik. Ezért úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy errõl a kérdésrõl a kormány álláspontot alakítson ki. A hírek szerint és a kormányülések napirendjét tekintve mind ez idáig ez még nem történt meg, és a privatizációs tárca nélküli miniszter asszony is ezt erõsítette meg a mai napon.

Mi úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi körülmények között nincs biztosítva az, hogy a Mol részvényeinek döntõ többségében a tõzsdére kikerülés esetén a Magyar Köztársaság és a magyar érdekek megfelelõképpen védelemre kerüljenek, ezért amíg ez egy szervezeti és megfelelõ formában nem oldható meg, addig javasoljuk - és hangsúlyozni kívánnám, hogy addig javasoljuk -, hogy a tartósan állami tulajdonban maradó rész arányát emeljük meg 50 százalék plusz 1 szavazatra. A törvényjavaslat ezt a módosítást és semmi többet nem irányoz elõ.

Ebben kérem majd a tisztelt képviselõtársaim támogatását. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage