Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Ritka az az Országgyûlésben, amikor a napirend elõtti hozzászólással egyetértettek a hozzászólók, a kormány, az ellenzéki és kormánypárti képviselõk, legalábbis ami a legfontosabb és alapvetõ kérdéseket illeti.

Igaza van Pusztai Erzsébetnek abban, hogy szét kell választani a géntechnológia mezõgazdaságra, növénytermesztésre, állattenyésztésre vonatkozó részeit; és máshogyan, másként kell megközelíteni az emberre vonatkozó szabályozást, azt, ami az embereket is érinti vagy érintheti.

Erre is utalt a napirend elõtti hozzászólásában Semjén Zsolt, amikor arról beszélt, hogy nagyon fontos filozófiai és morális kérdéseket is fölvet ez a kérdés; és én ezzel mélyen egyetértek. Azt a javaslatot tehát, amit Pusztai Erzsébet tett, hogy az egészségügyi törvényben foglalkozzunk ezzel, én nem zárom ki, de ezt biztos meg kell elõzze bizonyos morális kérdéseknek, tudományos és filozófiai kérdéseknek a tisztázása is, és a szakmában, a tudományban való alapvetõ kérdésekben való egyetértésnek kell lennie, mert enélkül, azt gondolom, egy ilyenfajta törvényi megfogalmazás nem jöhet létre. Hosszú távú hatásai lehetnek, nagyon megfontoltan kell eljárni - ezzel egyetértek -, és ebben a vizsgálódásban, a törvény-elõkészítésnek vagy a szabályozás elõkészítésének ezen szakaszában azokat a véleményeket, azokat a szempontokat is figyelembe kell venni, amelyeket Gellért Kis Gábor megfogalmazott.

A magam részérõl örülök annak, hogy ez a kérdés fölvetõdött az Országgyûlésben, támogatom, hogy ilyen felfogásban valamennyi párt ezekben az elõzetes munkálatokban részt vegyen, természetesen megismerve azokat a tudományos kutatásokat és munkálatokat, amelyekrõl az államtitkár úr beszélt, és támaszkodva azokra. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage