Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Teljes mértékben megértem, amit ön említett, és hasonló javaslattal elég gyakran keresik fel a minisztériumot is a nyugdíjasok. Jelenleg a nyugdíjasok a távolsági autóbusznál és a vasúti szolgáltatásoknál évi 16 alkalommal 50 százalékos, 2 alkalommal 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe, a 70 éven felüliek pedig ingyen utazhatnak. Ezek a kedvezmények általában igazodnak a nyugdíjas utazási szokásokhoz, de valóban nem igazodnak azokhoz - és ennél több kedvezményt igényelnek azok a nyugdíjasok -, akik kiskert- és telektulajdonosok, és a földjüket szeretnék mûvelni. Nagyon nehezen lehet megkülönböztetni - éppen államtitkár úrral beszéltünk errõl -, hogy ki az, aki mûvelési célból megy, ki az, aki nem mûvelési célból megy.

Ön említett egy javaslatot, ezt megfontolandónak tartjuk; és általában megfontolandó, hogy nem a nyugdíjas létbõl folyó kedvezményt kell-e esetleg újragondolni. Gondolok arra, hogy például a korlátozott utazási kedvezményt egy általános 50 százalékos kedvezményre változtatni, vagy a tanulóbérlethez hasonlóan a 30 kilométeres övezetben - tehát ahol ezek általában elõfordulnak -, ott adni egy speciális kedvezményt. Ez nem technikai kérdés; jelenleg 52 milliárd forintot ad a költségvetés közlekedési támogatásra.

(9.20)

Amit most mondtam, az körülbelül egy 3-4 milliárd forintos többlettámogatást jelentene; ezt a következõ évi költségvetésnél megfontolandónak tartjuk, a PM-mel egyeztetjük, hogy lehetséges-e egy ilyen - és ez a parlament költségvetési vitájában dõlhet el. Mindenesetre át fogjuk ezt gondolni a Pénzügyminisztériummal közösen, és megnézzük az önkormányzati lehetõségeket is (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), amiket ön említett. Megkísérlünk erre valamilyen javaslatot tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage