Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Nagyon fontos ez a kérdés, amire a Fidesz rávilágított. Különösen azért fontos, mert számtalan esetben halljuk azt, amikor ellenzéki képviselõk akár a kormány ellenõrzésének, akár a végrehajtás ellenõrzésének különbözõ intézményes formáit gyakorolják, hogy a törvényhozási idõ elõl visszük el az Országgyûlés drága munkaidejét. Amikor teljesen természetes módon politikai "fórumokat" próbálunk az Országgyûlésben tenni - idézõjelben mondom a "fórumot" -, ami hozzátartozik egyébként az Országgyûlés tevékenységéhez, akkor is azt halljuk, hogy a drága törvényhozási idõ elõl visszük el az idõt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Túl azon, amit elmondott Szájer József frakcióvezetõ úr, hogy ezek a késedelmes beterjesztések mennyiben hátráltatják az Országgyûlés munkáját, ennek a területnek egy másik szeletével szeretnék foglalkozni. Mégpedig azzal, hogy amikor már a késedelem ellenére a kormány benyújtotta ezeket a javaslatokat, azok minõségében, tartalmában bizony nagyon sokszor nagy hiba van.

A jogalkotási törvény alapján szabályozott, hogy hogyan kellene ezeket az elõkészítéseket megtenni. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy az elmúlt három évben hány olyan törvény volt, amelyet a jogszabályoknak megfelelõen nyújtott be a kormány, amely megfelelt a jogalkotási törvénynek.

Ebbõl két területet emelnék ki. Az egyik a kötelezõ egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel, szakmai szervezetekkel, ha önkormányzatokat érint, akkor az önkormányzatokkal. Errõl egyébként még a képviselõket is tájékoztatni kellene. A nagyobb probléma, ami szintén a jogalkotási törvényre és a Házszabályra tartozik, az, hogy sem hatástanulmányokat, sem költségszámításokat nem kapunk a törvényjavaslathoz. Mindezek olyan feladatok, amelyeket itt utóbb, már egy megkezdett törvény vitája kapcsán kell az Országgyûlésnek korrigálni.

Ez nagyon sok idõt visz el az Országgyûlés munkájából, túl azon... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - köszönöm szépen -, hogy számtalan módosítással, alkotmánybírósági hatályon kívül helyezéssel kell utóbb az Országgyûlésnek még foglalkoznia ezzel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage