Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A probléma valóban súlyos, és nemcsak a kormány által benyújtott törvényjavaslatok benyújtása idõpontjának késlekedésérõl van szó, hanem a problémák megoldásának késlekedésérõl is, ez által és ettõl függetlenül.

Egyfelõl egy kérdés az, hogy az állampolgárok mit mondanak, kinek a fórumán mit mondanak, és egy másik kérdés, hogy a Házszabály módosításánál a kormánypárti képviselõk akarták a napirend elõtti hozzászólás lehetõségét megszüntetni, és elmondták nagyon sokszor, hogy teljesen fölösleges dolgokról beszéltünk... (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Így van!), amikor országot érintõ, súlyos kérdésekrõl volt szó.

Az, hogy például olyat, mint az egészségügyi törvény, miért ígért meg a kormány tavaly elõször szeptemberre, aztán decemberre, és még mindig nincs itt, csak egy jelzés. Az, hogy például a törvényalkotás folyamatában olyan törvényeket nyújt be a kormány, amelyeket maga sem gondolt végig, majd a parlamentben csatlakozó módosító indítványként teljesen új törvényt kell csinálni, és ebbõl az a helyzet áll elõ, hogy teljes káosz a végeredmény, egy másik probléma.

És erre sorolhatom a példákat, hiszen így volt minden évben az adótörvényekkel kapcsolatban; így volt a személyi jövedelemadó törvényekkel kapcsolatban; így volt az egészségügyi járulék és hozzájárulás kérdésével kapcsolatban most az õsszel - meg is volt az idei tavaszi vihar -; így volt a kórházi ágyakkal kapcsolatos törvénnyel kapcsolatban, amiben a kórház-finanszírozási rendet az utolsó másodpercben megváltoztatták, és ezzel kidobták az elõkészítõ szakértõ csapat nyolc hónapi munkáját. De hozzátehetek olyat is, mint például a kórház-konszolidáció kérdése, amit a kormány önmagának júliusra szabott meg, és végül november végén, a Házszabálytól való eltéréssel szavazta meg a parlament.

(9.40)

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez azért már védhetetlen! - mert itt a kormány saját maga számára szabott feladatokat sem old meg, miközben arról beszél, hogy mi fölösleges problémákat emelgetünk a parlamentben. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage