Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdaság állapota valóban olyan fontos téma, ami még nagyon sokszor ide fog jönni napirend elõtt a ciklus hátralévõ részében. Azon én is csodálkoztam, hogy ezt a fontos témát Burány Sándor szinte egyoldalúan úgy vetette fel, hogy Orbán Viktor mit mondott, és úgy tûnt, mintha egy MSZP- Fidesz közötti vita alakulna ki. Ebbe természetesen mi is bele akarunk szólni.

E rövid idõkeretben szabad legyen elmondani, hogy a makroegyensúly javulása önmagában természetesen örvendetes, de ez egyáltalán nem értékelhetõ így önmagában, elvonatkoztatva a társadalom és a gazdaság egész állapotától. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ezek a javulások az életfeltételeknek olyan romlása mellett következtek be, ami egyáltalán nem volt szükségszerû - és ebben van közöttünk nagy vita. Tehát nem volt szükségszerû az életfeltételeknek nagy mérvû romlása - akár az egészségügy, az oktatás területén -, nem volt szükségszerû az, hogy megindult a latinamerikanizálódás, tehát egy szûk rétegnek a jóléte és a nagy tömegeknek az elszegényedése. Ez sem volt szükségszerû. Semmiképpen nem volt szükségszerû a korrupciós botrányok elterjedése és a feketegazdaság kiterjedése.

Tehát ezek a - valóban önmagában pozitívként felmutatható -

makroegyensúlyi javulások ezzel párosultak, és ez a szomorú tény a gazdaság helyzetének az értékelésénél mindig visszatérõ téma lesz, amire fel kell hívnunk a figyelmet.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage