Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Azt hiszem, nem vitatható, hogy a lakosság igen nagy része egyszerûen a kereseti viszonyai miatt, a létminimum körüli életvitele miatt nem képes megfizetni az áramot, a fûtést, az energiaszolgáltatást, annak hatalmas, magas és a mai magyar bérviszonyokhoz képest rendkívül nagy eltérést jelentõ ára miatt.

De mindig az eredendõ okokat kell keresni, és azt hiszem, a Független Kisgazdapárt minden fórumon, a parlamenttõl kezdve a sajtótájékoztatóin keresztül tiltakozott ez ellen az elhamarkodott, nem megalapozott és nem a nemzetgazdaság érdekeit szolgáló privatizáció ellen, tiltakozott az energiaipar privatizálása ellen, azt tartotta volna helyesnek, ha az állami tulajdonban marad - különösen aztán az ilyen rossz szerzõdések ellen, amelyek köttettek, a garantált 8 százalékos tiszta eredménnyel, amely azzal járt, hogy a sokszorosára kell emelni a fogyasztói árakat, amit a lakosság egyszerûen nem fog tudni kifizetni.

Ezek a szerzõdések megköttettek, a cég jól járt, megkapja a 8 százalékát, az áremelések folyamatosak, most emeltek, januártól minden negyedévben fognak emelni jóformán, a bérek ezt nem követik, egyre nagyobb lesz az eladósodás, hatalmas problémákat és feszültséget fog okozni a társadalomban ez az energiár. Ma a távfûtéses lakásokat, amelyek évtizedekkel vagy pár évvel ezelõtt még gazdaságos fûtésûnek minõsültek - már árban -, ma amiatt nem lehet értékesíteni, mert ott távfûtés van, márpedig távfûtés Budapesten és a nagyvárosokban elég jelentõs százalékban adódik.

Tehát gyakorlatilag ez a probléma (Az elnök csengõje megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) nehezen kezelhetõ, és ez a probléma egyre nagyobb feszültséget fog okozni a társadalomban. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage