Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Úgy gondolom, a Halda Alíz képviselõtársam által érintett kérdés valóban egy olyan kérdés - mint ahogy Szájer József utalt is rá -, ami mindenképpen a kormánypárt kontra ellenzék megosztottságon feltétlenül felülemelkedést igényel.

A polgári titkosszolgálatok és a katonai titkosszolgálatok civil kontrollja össztársadalmi érdek, és ennek minél tökéletesebb megvalósulása nyilvánvalóan nem megy egyik pillanatról a másikra. A nemzetbiztonsági törvény meghozatala jelentõs elõrelépés volt, egy olyan konstrukció teremtõdött, ami mint konstrukció megteremti a lehetõségét a civil kontrollnak. A civil kontrollban szerepet játszik nyilván a kormányzati ellenõrzés, és szerepet játszik a parlamenti ellenõrzés.

A kormányzati ellenõrzés hatékonyságát az csökkenti, hogy a kormány egyben irányító szerepet is játszik a titkosszolgálatok felett, tehát nyilvánvaló, hogy benne van a titkosszolgálatok irányításában, ezért az ellenõrzés, a külsõ ellenõrzés a kormányzati ellenõrzés vonatkozásában nem valósulhat meg. Az a speciális helyzet, hogy speciel a miniszter kabinetfõnöke egyben vezérõrnagy is, az a civil kontrollnak a jellegét egy kicsit megkérdõjelezi. (Nikolits István: Én meg százados vagyok...)

Ilyen szempontból különösen fontos a nemzetbiztonsági bizottságnak -

mint parlamenti bizottságnak, többpárti parlamenti bizottságnak - az ellenõrzõ szerepe, és nagyon nem szerencsések azok a kormányzati oldalról jövõ célozgatások, amelyek a bizottság megbízhatatlanságára utalnak - gondolok itt a kiszivárogtatásra.

Itt megragadom az alkalmat, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a bizottságból bármi is kiszivárgott volna, a bizottság igenis eddig... (Nikolits István: Nem mondtam ilyet!) - célozgatások voltak, olyan megjegyzések, amelyek arra utalnak, mintha a bizottságból valami kiszivárgott volna. Mindaddig, ameddig miniszter úr határozottan nem cáfolja ezt... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), addig erõsödnek a közvéleményben ezek a vélemények, és gyengítik a bizottság lehetõségét a civil kontrollra. Köszönöm szépen. (Nikolits István: Tessék újságot olvasni, elnök úr! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage