Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hozzászólásom tulajdonképpen okafogyottá vált, hiszen lényegében ugyanazt akartam elmondani, amit Dávid Ibolya. Hiszen én is azon kétségek között voltam itt, hogy nem világos sem Torgyán képviselõ úrnak, sem pedig az elnök asszonynak az ismertetésében, hogy tulajdonképpen mi volt az oka a megtagadásnak.

Ha a megtagadás oka - amint a levélbõl idézte a frakcióvezetõ úr - az Országgyûlés tekintélyének a megvédelmezése, abban az esetben ez valóban cenzúrázásnak minõsülhet, hiszen egy képviselõcsoporthoz telepített jognak a gyakorlását ezen a címen nem lehet megtagadni.

Abban az esetben, ha viszont a tárgymegjelölés volt az elnök úr problémája, akkor más a helyzet, hiszen ez valóban az elnöknek a vizsgálata, de ugyanakkor itt - szintén egyetértek Dávid Ibolyával - köti a szokásjog, az eddigi gyakorlat, még akkor is... - és ebben benne van az is, hogy nyilván egy-egy képviselõcsoport, amikor egy-egy ilyen címet ad a kérdésének vagy az észrevételeinek, abban az esetben nem elsõsorban a parlamentet, hanem elsõsorban saját magát minõsíti, saját magáról állít ki bizonyítékot. Éppen ezért ízlésemnek nem tetszõ az, amit a kisgazda képviselõcsoport csinált, ugyanakkor a parlamenti jogok, a parlamenti frakciók jogának a védelmében mindenképpen fel kell emelni a szavunkat, hiszen ez más esetekben, adott esetben tényleg terjedelmesebb és jelentõsebb mértékû tartalmi cenzúrázáshoz vezet. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage