Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Azt hiszem, azzal nem mondok újat, hogy kutyaeledel - illetve most már kibõvítve: macskaeledel - humán célú fogyasztásra való forgalmazása a Magyarországon hatályos jogszabályok szerint bûncselekménynek minõsül, s mint ilyen hivatalból üldözendõ. Az a tiszteletteljes kérésem mindenkihez, nemcsak képviselõtársamhoz, hogy ha konkrét ilyen esettel találkozik, akkor szíveskedjék azt nekünk vagy az illetékes tiszti fõorvosnak jelezni, aki a szükséges lépéseket meg fogja tenni.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a törvényes lehetõségeket kijátszva Magyarországon több, valóban kifogásolható minõségû hús és húskészítmény kerül a forgalmazás csatornáiba. Éppen az ilyen termékek forgalmának visszaszorítását célozta az 1997. január 22-én megjelent kormányrendelet, amely a vásárokról és piacokról szóló korábbi rendeletet módosította. Sokak nyomására a kormány ezen passzus visszavonására kényszerült, és annak hatálybalépését 1999. január 1- jéig felfüggesztette. Természetesen emellett is több, hatályban lévõ jogszabály tiltja a csökkentett minõségû termékek forgalombahozatalát, de elõfordulhatnak olyan esetek, amikor nem tartják be ezeket a szabályokat.

Meg kell jegyeznem, hogy hazánkban szigorú állatorvosi ellenõrzés alatt állnak a vágóhidak és az élelmiszer-feldolgozó üzemek. Ugyanakkor külföldrõl csak a hazai közegészségügyi és állategészségügyi elõírásoknak megfelelõ élelmiszer hozható be. Ezért is van az a rendszer, hogy a minisztérium engedélyezési hatáskörébe tartozik, hogy mely ország melyik üzemébõl hozható be élelmiszer. Ezt a határállomásokon és a hazai fogadóhelyeken ellenõrzik. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage