Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES fölmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ezen a területen valóban rengeteg rémhírt terjesztenek a különféle érdekek. Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy ha alacsony a takarmány ára, akkor általában nagyobb szokott lenni a hízlalási kedv. A mi tapasztalataink azt mutatják - amikor az állattenyésztés támogatásával foglalkozunk -, hogy óriási nagy az érdeklõdés az állatok beállítása iránt. Sõt, mi több, azt kell, hogy mondjam, hogy az az összeg, amely rendelkezésre állt az állami támogatásban, gyakorlatilag elfogyott. Most próbálunk újabb források után nézni, hogy hogyan tudjuk kielégíteni az állattenyésztõk egyre fokozódó tenyésztési kedvét.

Való igaz, hogy a nemzetközi piacokon kialakult árakat tartósan meghaladták a hazai búzaárak, amelynek - azt kell mondanom - elsõsorban a hazai búzatermesztõk lehettek a haszonélvezõi. Azt hiszem, az a helyzet, hogy a kormányzat a takarmánygabonát sem engedte korlátlanul kivinni az országból, azt jelentette, hogy az állattenyésztõk kedvezõbb áron juthattak hozzá a takarmányokhoz. Jelenleg a búzakészleteknek is csak kisebb hányada található a termelõknél. Azon termelõknek viszont, akik áprilisban még eladásra szánt búzakészlettel rendelkeznek, az elõzõ évekhez képest nyilván jelentõsen javulhatott a likviditásuk is, hisz meg tudták õrizni ezt a termést, megfelelõ tárolókapacitással rendelkeztek.

Azt hiszem, gond van azon a területen, hogy egyes malmok túlságosan magas lisztkészleteket tudnak magukénak mondani, és ezt csak nagyon nyomott áron lehet értékesíteni. Búzából jelentkezik még az országban néhány százezer tonna többlet, melyet export útján célszerû értékesíteni. A kivitel üteme azonban nem éri el a kívánt mértéket, ezért különbözõ engedélyezéstechnikai (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) módszerekkel segítjük elõ a kiszállításokat.

A kukoricaexportra vonatkozóan ma írtam alá a szükséges okmányokat Bs engedélyeket Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage