Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A közvéleményt érthetõ módon foglalkoztatja az a botrányos eset, hogy nem olyan túl régen egy ilyen csempészáru az Orczy téren eltûnt, a csempészáru tartalma pedig több tonna olyan fémszálas papír volt, amelybõl bankjegyet lehet hamisítani.

Ennek az esetnek nem a bûnügyi részére szeretnék rákérdezni, hiszen ez más minisztérium kompetenciája, de azért annyit megjegyzek, hogy elég botrányos, hogy hogyan tûnhet el az Orczy téren egy ilyen nagy mennyiségû, kamionokban szállított csempészáru. Amire én itt most rá szeretnék kérdezni, az, hogy a magyar pénzügyi rendszernek milyen az immunitása egy ilyen bankjegyhamisítással szemben.

Hiszen arról van szó, hogy tájékozódásom szerint mintegy hét tonna papírból lehetséges potenciálisan hamisított bankjegy elõállítása, és már felszínre is kerültek ilyen bankjegyek. Ezek a bankjegyek tájékozódásom szerint az úgynevezett UV-lámpán átmennek, tehát nem lehet õket felfedezni, hanem csak tapintással. Ez a lakosságot is erõsen foglalkoztatja, emberek kezébe kerülhet ilyen, amit nem vesznek észre, tehát ilyen módon pórul is járhatnak.

A fõ kérdésem az, hogy a mintegy 10 vagy 20 milliárd forintnyi potenciálisan lehetséges hamisított bankjegy mennyiben tudja a magyar pénzrendszert veszélyeztetni. Kérem válaszát. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage