Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Valóban komoly problémát vet fel; nem kívánok most kitérni arra a kérdéskörre, ami a hamis nyelvvizsga-bizonyítványokat illeti, hiszen azon a területen rendõrségi vizsgálat is folyik, és megtörténtek a szükséges feljelentések és átfogó vizsgálatok.

Az érettségi bizonyítványok kiadása intézményi hatáskör. Ha valakinek tudomása van hamis bizonyítványokról, és ilyen gyanús bizonyítványokat észlel, akkor örömmel veszi a mûvelõdési tárca is, ha ezeket a bejelentéseket megteszi, és mi is hajlandók vagyunk a büntetõjogi feljelentéseket megtenni ebben az esetben.

Jelenleg még nincs központi nyilvántartás az érettségi bizonyítványokról. Ezt a módosított közoktatási törvény 72. §-ának (3) bekezdése ugyan elõírja és az új érettségi vizsgaszabályzat is el rendeli - ennek a megvalósulása ugyanakkor a jövõ évre várható. Ugyanakkor egyetértek a képviselõtársammal abban, hogy rendkívül szükséges ennek a lépésnek, a kevéssé hamisítható bizonyítványoknak a megteremtése.

Jelenleg is azonban a Pátria Nyomdában nyilvántartják a Pátria Nyomdában készített bizonyítványokat és a kiadott bizonyítványok sorszámait. Ezek alapján utána lehet kérdezni, hogy azt a sorszámot az adott nyomda, a Pátria Nyomda melyik intézménynek adta el. Az intézmények pedig 40 évig kötelesek õrizni a bizonyítvány kiállítási alapjául szolgáló dokumentumokat, utána pedig ezen iratokat levéltárban kell elhelyezniük. Ma tehát nincs elrendelve az érettségi bizonyítványok központi nyilvántartása, de gyakorlatilag van nyilvántartás, és végsõ soron - még ha egy kicsit nehézkesen is, de - minden bizonyítvány ellenõrizhetõ.

Az MKM elõkészített egy új érettségibizonyítvány-nyomtatványt, amelyben törzslapszám mellett sorszám is szerepel, ezen kívül több biztonsági felismerõ rendszert is tartalmaz, s reméljük, hogy az elkövetkezendõ idõben nem olyan sokára ezek bevezetésre kerülhetnek. Kérem válaszom tudomásulvételét. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage