Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Örömmel látom, hogy államtitkár úr fog válaszolni a miniszter úr helyett - megszoktuk már ebben a témában egymást. Nem ez az elsõ felszólalásom ebben a témakörben.

A felsõoktatási intézmények által külföldrõl behozott és vámmentesnek nyilvánított, tudományos célokra használt mûszerek és készülékek visszamenõleges megvámolása és ezzel összefüggésben áfakötelessé tétele ügyében nem elõször fordulok önhöz. Legutóbb március 11-én fordultam önhöz, és akkor ön szó szerint a következõket mondta a kérdésemre: "A Pénzügyminisztérium felkérte a VPOP-t - vagyis a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságát -, intézkedjék az utólagos ellenõrzés során kiszabott vámterhek azonnali végrehajtásának felfüggesztésérõl, és biztosítsa, hogy a fizetési kötelezettség jogszerûségének eldöntéséhez minden esetben kerüljön sor a vámtörvényben elõírt feltételek meglétének vizsgálatára, különös tekintettel a vámmentesen vámkezelt készülékek és mûszerek felhasználási céljának gyakorlati teljesülésére."

Azt is mondta államtitkár úr ugyanezen alkalomból, hogy ön úgy tudja, hogy a VPOP egy ennek megfelelõ tartalmú utasítást adott az illetékes vámhivataloknak. Ezt a választ megelégedéssel hallgattam, és azt hittem, hogy a lovagiasság szabályai szerint az ügy ezzel el van intézve, és a VPOP végre békén hagyja az egyetemeket és a fõiskolákat.

A gyakorlati tapasztalatok ezen állításoknak ellentmondani látszanak. Ezért is vagyok kénytelen interpellálni ebben az ügyben a pénzügyminiszter úrhoz. Kérem az államtitkár urat, válaszoljon nekem, miért más a gyakorlat, mint amit ön annak idején nekem elmondott, miért nem hagyja már végre békén a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága az egyetemeket és a fõiskolákat. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage