Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ, pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen, hogy pontosan idézte a március 11-én elhangzott tájékoztatómat, így nekem most nem kell felolvasnom az erre vonatkozóan elõttem szereplõ szövegrészt. De azért egy momentumra szeretném felhívni a figyelmét. Ez a szöveg azt mondja, hogy "a fizetési kötelezettségek jogszerûségének eldöntéséhez minden esetben kerüljön sor a vámtörvényben elõírt feltételek meglétének vizsgálatára".

(14.50)

Ebbõl következik tehát, én nem arra tettem ígéretet, hogy - köznyelven fogalmazva - békén hagyják az egyetemeket, hanem arra tettem ígéretet, hogy minden esetben konkrétan meg fogják vizsgálni, hogy valóban valóságosan a törvényi feltételek fennállnak-e a kedvezmény igénybevételére.

A VPOP tájékoztatása szerint ennek a kérésnek megfelelõen elkezdõdött ezekben az esetekben a törvényi feltételek meglétének ellenõrzése, amit többségében az érintett felsõoktatási intézmények idõközben benyújtott fellebbezéseinek elbírálása során valósítanak meg az illetékes vámhivatalok.

Tájékoztatásul megemlítem, hogy az utólagos ellenõrzést követõen pótlólagos vámkiszabásra 227 esetben került sor. A vámkiszabó határozatok ellen 146 jogorvoslati kérelmet nyújtottak be a vámhatósághoz, meghatározóan felsõoktatási intézmények. A vámhatóság eddig 82 esetben végezte el az útmutatás szerinti ellenõrzést, és 46 esetben meg is született a jogerõs másodfokú határozat.

Az eldöntött esetekben jelentõs számú, 21 darab azon határozatok száma, amelyek az érintett felsõoktatási intézménynek kedvezõek, azaz a fizetési kötelezettség törlését jelentik. Az elutasító határozatok túlnyomórészt olyan esetben születtek, amikor a vámmentesen vámkezelni kért termék nem tartozott a nemzetközi egyezmény hatálya alá - például kiegészítõ berendezések -, a felhasználás egyértelmûen titkársági nyilvántartás volt, vagy az elidegenítési tilalomnak nem tettek eleget.

Elõre nem jósolható meg ugyan a még folyamatban lévõ 100 ügy vizsgálatának eredménye, várható azonban további, az intézményeknek kedvezõ döntések megszületése is.

Vannak olyan esetek is, ahol a felsõoktatási intézményeket érintõ másodfokú határozatok a vámhatóságnak adott útmutatást megelõzõen megszülettek, s az intézmények, élve a jogszabályok szerint egyedül járható jogorvoslati lehetõséggel, bírósághoz fordultak, kérve a közigazgatási határozatok felülvizsgálatát. Ezekben az esetekben sem szükségszerû azonban a peres eljárás végigvitele, amennyiben a kormány által benyújtott vámtörvény-módosítási javaslat elfogadásra kerül. A másodfokon eljáró vámhivatalok ugyanis a törvényjavaslat szerinti könnyített eljárás, valamint az államigazgatási eljárás egyszeri módosítási lehetõségére tekintettel a vámkiszabást megerõsítõ határozataikat visszavonhatják, s az intézménynek kedvezõen dönthetnek.

Tisztelt Képviselõ Asszony! Mint ahogy az elõzõekben említettem, a kormány benyújtotta a vámtörvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet T/4101. szám alatt önök már megkaptak. A törvényjavaslat 42. §-a tartalmazza az úgynevezett Lake Success-i egyezmény alapján vámmentes oktatási és tudományos mûszerek és készülékek vámkezelési feltételeinek újraszabályozását.

A módosítás elfogadása esetén kiiktatásra kerül az e jogcímen vámkezelni kért vámáruk tudományos egyenértékûségének s a hasonló termékek hazai gyártása hiányának igazolása. Az említett körülményeket a kedvezmény igénybevételére kijelölt felsõfokú oktatási és kutatási intézmények vezetõinek nyilatkozata szerinti tényleges hasznosítás vizsgálata igazolhatja, a hazai termelés védelmét pedig a közbeszerzési pályázatok révén történõ beszerzés dokumentálása helyettesíti.

Tekintettel arra, hogy a kormányzat, mérlegelve a felsõoktatás adott gazdasági helyzetét, a nemzetközi megállapodás feltételein belül méltányos eljárási megoldást szeretne találni, a törvényjavaslat 69. § (7) bekezdése átmeneti rendelkezést is tartalmaz, amely kiterjeszti a folyamatban lévõ ügyekre is az oktatási és tudományos célra használt eszközök vámmentes behozatalához elõírt, módosított feltételek alkalmazását. Mivel az említett átmeneti rendelkezés segítheti a vámhatóság utóellenõrzése révén kérdésessé vált vámmentességi ügyek kedvezõ lezárását, annak elfogadásához támogatásukat kérem a közeljövõben sorra kerülõ bizottsági viták során.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Kérem válaszom elfogadását, és ismételten a tisztelt Ház támogatását ahhoz, hogy a vámtörvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat elfogadása révén a téma a közmegegyezés szellemében törvényi szinten is végleges rendezést nyerhessen. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage