Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN, környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Képviselõ úr kérdésére a rövid válaszom természetesen az, hogy nem. Az elmúlt két és fél évben, sem azelõtt nem járult hozzá a minisztérium a természetvédelmi védettség alatt álló területek elidegenítéséhez.

Általánosságban szeretném elmondani, hogy az államháztartási törvény értelmében az állami tulajdonú természetvédelmi területek kincstári vagyonnak minõsülnek, melyekkel kapcsolatos polgári jogi jogviszonyban az államot a Kincstári Vagyonkezelõ Igazgatóság képviseli. Elidegenítéséhez a környezetvédelmi tárca vezetõjének egyetértése szükséges, garanciális szabályként. A jogszabályi háttér szerint a természetvédelmi törvény szabályozza az állami tulajdonban álló védett terület elidegenítését, és ennek fõ szabályaként megállapítja: nem lehetséges; és csak akkor biztosít kivételt, ha azonos értékû védett területtel történõ cserérõl vagy a törvényben meghatározott más esetrõl van szó, de természetesen csak kivételes szabályként.

A képviselõ úr által említett konkrét ügyben a kft. február elején megkereste az elsõfokú hatóságot a védett ingatlanok apportálása tárgyában, és állásfoglalást kért. A hatóság megállapította, hogy továbbra is állami tulajdonban kell maradnia. Esetlegesen vagyonkezelõi jog megszerzésére nyílhat lehetõség, de arra is csak a kincstári vagyonigazgatóságon keresztül.

Szeretném elmondani a képviselõ úrnak, hogy amennyiben ekkor vagy ezt megelõzõen mégis eladásra került sor, akkor az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló törvény értelmében semmis az ezzel kapcsolatos szerzõdés. Tehát ha az eljáró hatóság elmulasztotta megkeresni a Természetvédelmi Igazgatóságot, vagy ennek ellenére tette meg, az jogszabályellenes. Természetesen meg fogjuk vizsgáltatni és a Kincstári Vagyonkezelõ Igazgatóságon keresztül intézkedni fogunk.

Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage