Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálatos módon gyakran elõfordul, hogy az önkormányzatok a lakosságot érintõ beruházások megvalósításához pénzt szednek be, de a beruházás megvalósulása elhúzódik. Ilyen esetekben a befizetõk joggal vetik fel a kérdést, hogy az önkormányzatnak az elmaradt kamatok miatt térítésben kellene õket részesíteni, hiszen ha pénzüket bankba helyezték volna el, kamatjövedelemhez jutottak volna.

Kérdésem nemcsak elméleti, hanem konkrét esetre vonatkozik. Bokod községben és környékén 1993-ban az önkormányzatok távbeszélõ állomások létesítésére a lakosságtól fejenként 40 ezer forintot szedtek be. A távbeszélõ állomások létesítéséhez szükséges fejlesztés kiépítésével az erre a célra alapított Vértestel Távközlés-fejlesztési Kft.-t bízták meg, azonban a beruházás jelentõsen elhúzódott. A telefon- beszereléseket végül a Matáv végezte, illetõleg végzi el. Tájékozódásom szerint az mostanában fejezõdik be. A napi megélhetési gondokkal küszködõ befizetõk az önkormányzatnál hiába érdeklõdtek az iránt, hogy az elhúzódás miatt a befizetések utáni kamatokat mikor fogják megkapni.

Kérdezem államtitkár urat: milyen lépéseket tudnak tenni az ügy megnyugtató rendezése érdekében?

Bokod községben egyébként tájékozódásom szerint céltámogatásból, valamint hitelbõl szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése is folyamatban van. Ehhez a lakosságtól is hozzájárulást kérnek, fejenként 60 ezer forint összegben. A telefonfejlesztés késedelmes megvalósulása, az elmaradt kamatok meg nem térítése miatt a lakosság bizalmatlan. A községben falugyûlés 1994 óta nem volt tájékozódásom szerint.

Kérem államtitkár úr válaszát, majd lehetõleg nem csak egy szóban, mint az elõbb volt. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage