Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sok ezer nyugdíjas nevében teszem fel a kérdést önhöz; azoknak a nyugdíjasoknak a félelmérõl beszélek, akik a parlament döntése folytán megnyílt lehetõséget kihasználva kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át.

A kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi XXXI. törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló és vele egységes szerkezetbe foglalt kormányrendelet 1. §-a szerint életjáradék a saját jogon megilletõ kárpótlási jegy ellenében azt a jogosultat illeti meg, aki 1991. december 31-éig a 60. életévét betöltötte, vagy munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette. A törvény 7. §-a elõírja, hogy a járadék összegét 1993-tól minden év március 1-jétõl kell emelni, de az emelés az elõzõ évi nyugdíjemelés mértékének 30 százalékánál nem lehet kevesebb.

Ebben az országban a kárpótlási jegybõl sokan meggazdagodtak, milliókra tettek szert, míg mások nem tudták kárpótlási jegyeiket jól felhasználni. Ezért választották sokan azt, hogy kárpótlási jegyeiket a feltételek megléte esetén életjáradékra váltsák át. Az ismert gazdasági helyzet miatt, a bekövetkezett infláció miatt azonban ezzel az életjáradékok nem képesek megõrizni a reálértéküket, mert a törvény által biztosított járadékemelés elmarad az infláció mértékétõl. Az érintettek tehát úgy érzik, hogy a kormány becsapta õket, és így rosszul jártak.

Kérdezem tehát az államtitkár úrtól: mire számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át, és lát-e lehetõséget arra, hogy a járadék összege (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a mindenkori infláció mértékét figyelembe véve emelkedjen?

Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage