Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1992. április 6-án csatlakozott az Európa Tanács keretében 1980. május 21-én létrejött, a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttmûködésérõl szóló európai keretegyezményhez. A csatlakozási okirat letétbe helyezésekor az állam képviselõje a következõ nyilatkozatot tette:

"A Magyar Köztársaság bejelenti, hogy a nyilatkozat visszavonásáig a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttmûködésérõl szóló európai keretegyezmény hatálya alá tartozó magyar szerveknek az egyezmény 2. cikke* 2. pontjában foglaltak alapján a magyar jog rendelkezései szerint a következõket nevezi meg: a) A község, a város, a fõváros és kerületei, valamint a megyei önkormányzat; b) A köztársasági megbízott és hivatala."

A nyilatkozattal az Országgyûlés idézett határozata 2. pontja szerint egyetértett, s a külügyminiszter a megerõsítõ okirat letétbe helyezésekor e nyilatkozatot a Magyar Köztársaság nevében megtette. Idõközben az Országgyûlés megalkotta a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényt módosító 1994. évi LXIII. törvényt. A törvény 62. §-a mind a köztársasági megbízottnak, mind pedig a köztársasági megbízott hivatalának jogintézményét megszüntette, ugyanakkor létrehozta a fõvárosi, megyei közigazgatási hivatal jogintézményét. Mindez szükségessé teszi a keretegyezményhez fûzött nyilatkozat módosítását. Mivel az egyezményhez történt csatlakozás, valamint az ahhoz fûzött nyilatkozat tárgyában az Országgyûlés döntött, a módosítás tárgyában is az Országgyûlésnek kell döntenie.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Kérem, hogy a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttmûködésérõl szóló európai keretegyezmény megerõsítésérõl hozott 15/1993. (III. 26.) országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot a t. Ház vitassa meg és fogadja el.

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttmûködésérõl szóló európai keretegyezményt 1980. május 21-én fogadták el, melyet a mai napig az Európa Tanács tagállamai közül 19 írt alá és 18 erõsítette meg. A Magyar Köztársaság megerõsítésrõl szóló okiratának az Európa Tanács fõtitkáránál való letétbe helyezése 1994. március 21- én megtörtént, és az egyezmény - annak 9. cikke 3. pontja értelmében -

az okirat letétbe helyezésének idõpontja után három hónappal, 1994. június hó 22. napján Magyarország tekintetében hatályba lépett.

A keretegyezmény célja, hogy a tagállamok közötti kapcsolat erõsítse a határ menti területi önkormányzatok és közigazgatási szervek együttmûködésének legfontosabb területein mind a regionális város- és községfejlesztést, a környezetvédelmet, a közösségi infrastruktúrát és lakossági szolgáltatásokat, mind a kölcsönös segítségnyújtást katasztrófahelyzetekben.

Az Európa Tanács a szükséges cél elérése érdekében államközi, illetve önkormányzati mintaegyezmények, illetve mintamegállapodások ajánlása révén kívánja elõsegíteni a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek közötti határ menti együttmûködést. A szerzõdések a jószomszédi kapcsolatok ápolásán túl számba veszik mindazokat az együttmûködési területeket, melyek az elmúlt idõszak tapasztalatai alapján az európai községi, városi és területi közigazgatási szervek közötti együttmûködésben kialakultak és beváltak. Az egyezmények és mintamegállapodások lehetõvé teszik mindazokat az eltéréseket, melyeket a szerzõdõ felek sajátos helyzete, belsõ jogrendje megkíván.

Összességében: a keretegyezmény hasznos útmutatásul szolgál az Európa Tanács tagországainak, önkormányzatainak szerzõdéses kapcsolataik fejlesztéséhez, önállóságuk kiteljesítéséhez.

(18.40)

A keretegyezmény alkalmazása hozzájárul továbbá a tagállamok közötti egység és együttmûködés további erõsítéséhez. Meggyõzõdésem, hogy a szomszédos államok önkormányzati szerveivel való együttmûködés fontos magyar érdekeket szolgál. Mivel az egyezményt az Országgyûlés erõsítette meg, ezért azt a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejû rendelet 13. § (1) bekezdése alapján törvénnyel kell kihirdetni.

Az egyes európai államok közigazgatási rendszere, önkormányzati és közigazgatási szervei eltérõek, ezért a keretegyezmény 2. cikke által biztosított nyilatkozatban meg kell nevezni azokat az önkormányzatokat, hatóságokat vagy közigazgatási szervezeteket, amelyekre a keretegyezmény hatályát a Magyar Köztársaság be kívánja határolni. A keretegyezmény megerõsítésekor tett nyilatkozatot a törvénytervezet 3. §-a tartalmazza.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Kérem, hogy a területi önkormányzatok és közigazgatási szervek határ menti együttmûködésérõl szóló európai keretegyezmény kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot vitassák meg és fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage