Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Két percben szeretnék reagálni arra, amit államtitkár asszony mondott.

Én nagyon jól tudom, hogy a kizárólagos állami tulajdonban lévõ mûemlékeket tartalmazza a lista, és nyilván amikrõl itt szó esett, nincsenek mind kizárólagos állami tulajdonban. Van azonban egy óriási gond: fõleg a vidéki kistelepüléseken a mûemléki értékû épületek nagy része nem szerepel jelenleg a mûemléki listán. Ennek megfelelõen mire ezek rákerülnek a listára, akkorra nem lesz mit a listára venni. Tehát egyetlenegy lehetõség van arra, hogy ezek megõrzõdjenek és megmaradjanak, és gondolom, mindnyájunknak ez a közös célja: kerüljenek rá erre az állami listára.

Egyetlenegy példát hadd mondjak, ugyancsak Mádról: az a gyönyörû zsidó templom - amely szintén unikumnak számított ebben az országban addig, amíg ép volt - öt éven belül, bár egyszer a mûemléki felügyelõség már helyrehozta, ismét rom lesz, egyszerûen azért, mert nincs funkciója, belülrõl már nem szabad oda vendéget bevinni, mert abból a gyönyörû barokk berendezésbõl, ami benne volt, már nincs semmi.

Én azért szeretném ezt hangoztatni, hogy ha most nem veszünk bizonyos dolgokat - minimális összegért lehetne - állami tulajdonba, ebben az esetben mire ezek mûemléki védettséget élvezhetnek az eljárások során, akkorra már nem lesz mit mûemlékké nyilvánítani. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage