Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Több módosító indítványt nyújtottam be, amelyek nem találkoztak sem az elõterjesztõ, sem a bizottsági többség támogatásával; a 94. pontban azonban mind az elõterjesztõ, mind az érintett bizottságok elfogadták módosító indítványomat, mely szerint az alap kiadásaiban kerüljenek külön feltüntetésre, külön alpontként a kisajátítási és kártalanítási költségek. Ennek örülök, hogy így történt, és éppen ezért szeretnék még egyszer emlékeztetni arra, hogy jó lenne, hogyha a kártalanítás odaítélésénél, a kártalanításra való jogosultság meghatározásánál figyelembe vennének olyan mûemlékvédelmi jellegû beavatkozásokat, amelyek esetében ez indokolt lehet.

Én tudom azt, hogy mûemlékkel rendelkezni magánemberként, önkormányzatként, egyházként természetesen fokozott felelõsséget jelent, hiszen itt a becsület együtt jár a kötelezettséggel, mint nemes esetekben általában, mégis azt gondolom, hogy a mûemlék- tulajdonlás annál kívánatosabb dolog lesz, minél inkább megosztja a terheit az állam a tulajdonossal különbözõ esetekben. Úgyhogy amennyiben ezt elfogadja a tisztelt elõterjesztõ, akkor kívánatosnak tetszik az, hogy a kártalanítás szabályozása is oly módon történjék, hogy minél korrektebb legyen.

Egyébként általánosságban azt lehet mondani valóban a kisajátításról, kártalanításról, egyebekrõl, azt gondolom - és ez talán valamilyen módon Orosz István képviselõtársamnak is a válasz -, hogy hosszú távon egy olyan társadalomban szeretnénk élni, gondolom, amelyben nem csak és kizárólag az állam minõsül a mûemlékek jó gazdájának, hosszú távon olyan társadalomban szeretnénk élni, amelyben magánember, önkormányzat, társadalmi szervezet, egyház, mindenki magáénak tekinti a mûemléket, hiszen a mûemlék nem az államé, és nagyon szomorú lenne, ha csak és kizárólag az állam gondoskodna róla. Hiszen amellett is érvelünk többen, hogy bizonyos feltételek mellett lehetõséggé váljék például mûemléki lakóházakat a lakóknak megvásárolni, és ilyen értelemben amit Orosz István fölvetett, akkor nyilván az ebbõl való bevételnek is a mûemléki alapot kell szolgálni. Azt gondolom tehát, hogy jó, hogy a kisajátítás és kártalanítás felmerül, gondolunk rá, és szûkös lehetõségekhez képest minél inkább kívánatossá kell tenni, hogy mûemléket birtokolni ne jelentsen túlzott terheket a tulajdonosnak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage