Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Amint az elõbb rámutattam arra, Barsiné Pataky Etelka képviselõ asszony arról a veszélyrõl szólt, ha a stratégiai energiaágak privatizációja kapcsán vagy akár a Mol privatizációja kapcsán az 50 százalékot átlépõ tulajdoni hányadhoz juthat a külföldi tulajdonos. Ez valóban egy reális veszély, hiszen az ország gazdaságának döntõ részét ilyen módon privatizálták. Elég, ha arra utalok, hogy például most a hétvégén Répcelakon voltam, ahol a világhírû szénsavlelõhelyek vannak - sajnálatos módon 100 százalékos német tulajdonba adták. Hasonlóképpen a sajtgyárat 51 százalékos francia tulajdonba adták, de most a Répcelakhoz közel lévõ másik szénsavlelõhelyünket, Ölköt kívánják kitermelni akként, hogy a Mol már el is adta a szénsavlelõhely 51 százalékát egy osztrák cégnek.

Ezzel tehát bekövetkezett az a veszélyhelyzet, amelyre Barsiné Pataky Etelka képviselõ asszony is hivatkozott, hogy olyan üzletágak területén, amelyek egyértelmû hasznot hoznának az államnak, szinte érthetetlen módon -

már arról nem is beszélek, hogy milyen érthetetlen áron -, de végül is külföldi tulajdonba adják a tulajdoni hányadok többségét.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarország elveszti mindazokat a lehetõségeit a talpra állásra (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.), amelyek egyértelmûen következnének a lehetõségeit illetõen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi, hogy letelt az idõkeret.), ha õ - befejezem, elnök úr - rendelkezne a magasabb tulajdoni hányaddal.

Ezért támogatjuk ezt a felszólalást. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage