Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Orosz képviselõ úrnak szeretnék válaszolni. Sajnos az a kérdés, hogy az egészségbiztosítás - most teljesen mindegy, milyen típusú - vezetése megtesz-e mindent annak érdekében, hogy a költségvetési tételei úgy alakuljanak, hogy ne kelljen mindig arra számítania, hogy a kormány majd kifizeti ezeket a tételeket - ebben sajnos nagyon szûk a mozgástere, meg kell hogy mondjam. Tudniillik Magyarországon az egészségügyi ellátásra való jogosultság kötelezõ és mindenkire kiterjedõ biztosítási jog. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat törvénybe foglaltan nem teheti meg, hogy bizonyos ellátási formákat nem fizet ki.

Márpedig az egészségügyi ellátórendszerbõl beérkezõ kimutatások alapján -

már ameddig legalábbis ilyen teljesítményarányosan történt a kifizetés - ki kell hogy fizesse a betegek utáni ellátást. Tehát a nagy számokat tekintve, a nagy költségvetési tételeket tekintve az Egészségbiztosítási Önkormányzatnak igen szûk mozgástere van. Miközben ki kell fizetnie a jogosultak ellátását, aközben ott van a megszabott költségvetési tétel, legfeljebb bizonyos átcsoportosítási lehetõségei vannak, de ezek is rendkívül szûk körûek.

Más kérdés azokkal a tételekkel való gazdálkodás, amit itt elmondott -

tehát a mûködési költségvetés, a bizonyos szabad keretek és a vagyongazdálkodás -, ahol bizony egészen másfajta gazdálkodásra lett volna szükség, lényegesen nagyobb gondosságra, lényegesen nagyobb odafigyelésre; és bizony, nagy valószínûséggel, az esetek nagy részében tisztességre is, hiszen itt lehet érzékelni a háttérben. De ez majd a bíróság dolga lesz, hogy kimondja, ki hol és mit követett el. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) Tehát nem olyan egyszerû a kérdés, mint ahogy elsõ ránézésre tûnik, ezért a felügyelõbizottság egy közvetlen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi az idõ leteltét.) és állandó ellenõrzést garantálhatna.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage