Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Bogárdi Zoltán képviselõ úr által felvetett probléma, sajnos, akár minden évben megismétlõdhet, hisz a mezõgazdasági termelés nyílt téren, természetnek kitett helyen történik, és a fagykárok bármikor megismétlõdhetnek. Itt sajnos a tragédiát fokozza az, hogy a korábbi években, amikor még esetleg több lábon tudtak állni a gazdaságok, vagy mondjuk, amikor életképes családi magángazdaságok voltak a magyar történelemben, amikor állattenyésztésbõl és egyéb másból is volt bevétele egy gazdaságnak, akkor valahogy át tudták vészelni a természetnek az ilyen csapásait.

Sajnos, ma az a gyakorlat alakult ki, például az Alföldön - õszibarackos ültetvények vagy kajszibarack, amit államtitkár úr is említett -, ahol a legnagyobb károk keletkeztek, ott, sajnos, azok a gazdaságok, akár nagyüzemek, akár családi magángazdaságok, csak abból tudnak élni, a gyümölcstermesztésbõl. Itt érte õket a legnagyobb csapás, és valóban több tízezer termelõ tönkremehet, ez teljesen a végsõ kegyelemdöfés lesz a számukra.

Itt nem tudjuk elfogadni azt a dolgot, hogy a 200 millió forint Katasztrófaalapot is megszüntette a Pénzügyminisztérium, visszafogta. Ebben az átmeneti idõszakban igenis jobban kellett volna az államnak védeni a termelõket, tehát segíteni kellett volna, a Katasztrófaalapot fel kellett volna tölteni, és ilyen elemi csapások esetén támogatást adni.

(8.40)

A másik: az erdõsávokra, amit államtitkár úr mondott, röviden reagálnék. Többször beadtuk, többször próbáltuk, hogy az erdõbirtokosságok megkönnyítését segítse a kormányzat. (Dr. Kis Zoltán: Megvan!) Sajnos azt kell mondani, legutóbb volt egy országgyûlési határozati javaslatom - azt is még a mezõgazdasági bizottság is elutasította -, amelyben az utalványt szerettem volna könnyíteni, tehát a kárpótlási törvényt módosíttatni. Több olyan jogi eszközzel lehetne segíteni a valódi, tartalmas erdõgazdálkodást, amit sajnos a kormány eddig nem tett meg.

Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage