Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt talán frakcióvezetõ-helyettes úr is elismeri, hogy az új szerkezetû egészségbiztosítási irányítás kialakításakor az elõzõ kormányzat nem szabályozta egyértelmûen az egyes szereplõk kompetenciáját, a döntéshozatal és a végrehajtás mechanizmusát, továbbá csupán az Országgyûlés számára biztosított felügyeleti jogosítványokat az egészségbiztosítás fölött. A fenti rendezetlenség számos indokolt és indokolatlan feszültség forrása volt az elmúlt évek során is, ami jelentõsen megnehezítette a reformlépések elfogadtatását úgy a járulékfizetõkkel, mint az egészségügyben dolgozókkal. Számos finanszírozási lépés késlekedett az egyeztetési nehézségek miatt, és többször elõfordult, hogy az egészségbiztosítási kérdésekben döntés után is eltérõ véleményeket hangoztatott a kormányzati oldal, az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az apparátus vezetése.

A kompetenciák tisztázatlansága nemcsak az intézmények között, hanem az egészségbiztosításon belül is funkciózavarokhoz vezetett. Ezzel magyarázhatók az utóbbi idõben nagy sajtónyilvánosságot kapott események is, amelyek részben a fõigazgató asszony, részben az önkormányzat elnökségének tevékenységét érintették. Véleményünk szerint a konkrét kérdések egyike sem olyan, amely akár az önkormányzatiság elvének feladását, akár az apparátust irányító vezetõ alkalmasságának megkérdõjelezését indokolná. A gyakran a személyeskedést súroló nézeteltérések helyett a kompetenciák kérdéseinek mielõbbi jogszabályi rendezését tartjuk szükségesnek, és ez ügyben megteszünk minden olyan lépést, ami a tárca hatáskörébe tartozik.

Nagyon örültem volna, ha például tegnap este a társadalombiztosítási önkormányzatok igazgatásáról szóló törvény vitájában frakcióvezetõ-helyettes úr kifejti véleményét.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage