Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Valóban rendkívül nehéz kiigazodni ma azon, ami az egészségbiztosítás önkormányzata és az Egészségbiztosítási Pénztár igazgatónõje között történik. Nagyon nehéz kiigazodni, valóban. De borzasztó furcsának tartom, hogy három év kormányzás után államtitkár úr arról beszél, hogy 1993-ban - amikor legelõször létrejöttek az önkormányzatok, amikor a mûködésükkel kapcsolatban számtalan kérdés még nem is volt pontosan átlátható - miért nem történt meg az a szabályozás, ami miatt most a feszültségek vannak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Talán észrevehette volna már, hogy három éve kormányozzák ezt az országot; talán észrevehette volna már, hogy három év alatt az idõközben felszínre került feszültségek, jogszabályi rendezetlenségek megoldására bõségesen lett volna idejük, ha erre egyáltalán odafigyelnek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha nem tudná, a kormánynak van - három év óta van! - törvényességi felügyeleti jogköre, ami azt jelenti, hogy megvizsgálhatja, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat a különféle lépéseiben törvényesen jár-e el. És ha nem, akkor megvan a lehetõsége arra, hogy a parlamenthez forduljon intézkedések megtétele végett. Három év óta van módja ennek a kormánynak ilyen lépésekre, mégsem tett soha egyetlen lépést! Az elsõ dolog egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása volt, amikor felszínre kerültek bizonyos pénzügyi visszaélések.

Annyit teszek még hozzá, nem hiszem, hogy a kormány jobb vezetõje lenne a biztosítási alapoknak, mint amilyen az önkormányzat. Nem hiszem, mert nagyon hosszú idõn keresztül kormányfelügyelet alatt volt, és semmivel sem mûködött jobban a dolog. Azt gondolom, hogy parlamenti felügyelet alá kell helyezni, és mi ezért javasoljuk a parlament által választott felügyelõbizottságot, amelyik minden ilyen kérdésben állandó ellenõrzési joggal rendelkezik.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage