Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Azt gondolom, valóban nagyon nehéz kérdés az, hogy mit kell privatizálni, kell-e privatizálni, hol van az állami tulajdon határa, hol van a magántulajdon határa. Általam nagyon tisztelt elõdöm - azt hiszem, polgári párthoz tartozó - Barankovics István, számos ügyben errõl a helyrõl, valahol ebbõl a terembõl is kiállt amellett, hogy nagyon lényeges területeken az államosítást ellenzékbõl is támogatja. Vannak ugyanis olyan területek, ahol nem áll az, hogy a magántulajdon eleve hivatalból jobb, mint az állami tulajdon.

Azt gondolom, hogy akármilyen bolsevik vagy liberális, vagy polgári társadalmat építünk... (Dr. Avarkeszi Dezsõ: A keresztény-bolsevik is az!), mindenképpen van közérdek, és ezt a közérdeket a közösségnek védeni kell. S ez a privatizáció, ami zajlik, sajnos, '94 elõtt sem zajlott úgy, hogy büszkék lehetnénk rá; az átalakulásnak a pozitív jelképe kellene legyen, és a negatív jelképe lett. E tekintetben mindegy, hogy melyik kormány követte el a hibákat, mert sajnos mind a kettõ alatt elkövetõdtek a hibák.

A kereszténydemokraták ezt annak idején is kifogásolták, bajuk is lett belõle a koalícióban - most ellenzékbõl is kifogásolják. Nem személyekrõl, elvekrõl, hibás gondolatsorokról van szó, és azt gondolom, ha megfogadnánk Varga Mihály pontjait, akkor talán valamelyest javulna a helyzet. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage