Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Körülbelül két hónappal ezelõtt napirend elõtti felszólalásban az Állami Számvevõszék jelentésérõl beszéltem öt percen keresztül. Akkor ugyan itt volt a privatizációs miniszter asszony, aki azt mondta, hogy még nem tud errõl nyilatkozni, mert a kormány még nem kapta meg. Azóta viszont nem akar nyilatkozni a miniszter asszony arról, hogy milyen következtetést vontak le az Állami Számvevõszék jelentésébõl az energiaszektor privatizációját érintõen, hiszen három tucat ajánlást fogalmazott meg az Állami Számvevõszék, és úgy tûnik, hogy az azóta folytatott privatizációs eljárásban sem akarja a kormány figyelembe venni az Állami Számvevõszék korábbi jelentését.

Mint ez kiderült utóbb már, a kormány egy stratégiai ágazatot stratégia nélkül privatizált, nem vette figyelembe az alapvetõ nemzetbiztonsági, az alapvetõ szociálpolitikai kérdéseket, és nem volt tekintettel a mûszaki fejlesztésre sem. Ugyan a törvény csak lehetõségként említi meg a kormánynak, hogy az Országgyûléssel az ilyen stratégiai koncepciókat ossza meg, egyetlenegy esetben sem, bármennyire - napirend elõtti felszólalásban, kérdés, interpelláció formájában - próbáltuk rávenni a kormányt erre, egyetlenegy stratégiai ágazat privatizációs elképzelését vagy javaslatát sem hozta az Országgyûlés elé.

Teljesen egyetértek Varga Mihály képviselõ úrral abban, hogy egy végkiárusítás alatt levõ tárgyat értékén alul lehet értékesíteni. Eddig is ezt tette a kormány, sajnálom, hogy Bauer képviselõ úr idõközben kiment... (Bauer Tamás - nem a helyén ül -: Itt vagyok!), hiszen 1990-ben és 1991-ben, amikor a tröszt átalakult részvénytársaságokká, akkor volt egy értékbecslés, amire nyugodtan mondhatom, hogy fiktív értékbecslés volt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hiszen állami cégbõl állami céggé alakították azzal, hogy ha majd privatizálni kell, akkor a valós értékeket megállapítják. Ezt mulasztotta el a kormány. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage