Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A Történeti Hivatal elnökérõl az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl és a Történeti Hivatalról szóló 1996-ban módosított 1994. évi XXIII. törvény rendelkezik. Egy ilyen hivatal vezetõjének a kiválasztásánál véleményem szerint két feltételnek kell eleget tenni: egyrészt, hogy a rá vonatkozó jogszabály összeférhetetlenségi szabályainak megfelel-e vagy sem, másrészt pedig a szakmai alkalmasságnak.

Nos, nézzük! A hivatal elnöke ezen jogszabály szerint nem lehet az, aki a volt állambiztonsági szervek hálózati személyeként mûködött vagy azok jelentését megkapta; a törvény hatálybalépése elõtti tíz évben valamely párt országos szervének tisztségviselõje volt; illetõleg tagja volt a nyilaskeresztes pártnak vagy az '56-57-es karhatalomnak. Más összeférhetetlenségi szabályt a törvény nem tartalmaz. Ezt a törvényt a parlament hozta. Természetesen önöknek is lehetõségük lett volna arra, hogy módosító indítványokkal ezt az összeférhetetlenségi kört még bõvítsük. Így tehát jogszabályi akadálya nincs a kinevezésének.

A másik pedig a szakmai alkalmasság. Szakmai alkalmasságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy immár tíz éve vezetõje az ország legnagyobb szaklevéltárának, illetve titkára a levéltáros szakma önszervezõdõ közösségének, a Magyar Levéltárosok Egyesületének. Szeretném még megjegyezni, hogy '95-ben, amikor a belügyminiszter úr létrehozta az iratfeltáró bizottságot, ebben a bizottságba a Levéltári Tanács elnöke, Varga János úr delegálta nevezett személyt, az pedig köztudomású, hogy Varga János úr korábban a Demokrata Fórum országgyûlési képviselõje volt. Úgy vélem, politikailag ezért sem vetülhet rá árnyék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage