Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, a Belügyminisztérium elkészítette a tûzvédelmi bírságból és a vagyonbiztosításból a tûzoltóság rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználásáról szóló rendeletettervezetét, melyet ez év februárjában a Pénzügyminisztérium véleményezett. Véleményünkben kifejtettük, hogy a rendelettervezet szakmai szempontból néhány kérdésben pontosításra szorul. Ezek például a pénzeszközök felhasználására vonatkozó rendelkezések, a tûzvédelmi bírságból származó bevételek elkülönítésével kapcsolatosan felmerülõ problémák, könyvviteli nyilvántartások szabályozása, pályázati kiírás lényeges szabályai, valamint a vagyonbiztosítás körének meghatározása.

Tekintettel arra, hogy a rendelettervezet szerint a biztosítók a befizetési kötelezettségüket az éves mérlegbeszámolójuk elfogadását követõ 30 napon belül kötelesek teljesíteni, a magunk részérõl mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a végleges végrehajtási rendelet ezt megelõzõen kihirdetésre kerüljön. A hivatkozott levélben a konkrét szakmai észrevételeken túl az is szerepel, hogy a Mabisztól kapott tájékoztatás szerint a biztosítók az Alkotmánybírósághoz fordultak a vagyonbiztosítás címén a biztosítóhoz befolyt biztosítási díjak 1 százalékáról szóló törvényi rendelkezés tekintetében. Természetesen amíg az Alkotmánybíróság a Mabisz kifogását megtárgyalja, párhuzamosan folyhat a szakmai kérdések egyeztetése, és nyilván az eredeti törvényi rendelkezés végrehajtásához szükséges legkésõbbi idõpontban, ha addig nincs alkotmánybírósági döntés, a miniszteri rendeletet ki kell hirdetni.

Ebbõl következõleg tehát összefoglalóan azt tudom válaszolni, hogy én is úgy látom a helyzetet, ahogy ön felvázolta, és a két tárca és természetesen, ha szükséges, a két miniszter is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a rendelkezés a megfelelõ idõben megjelenjen.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage