Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A mezõgazdasági termelõk érdekében szóvá kell tennem, hogy a jelenleg közel 400 ezer tonna búza, 400 ezer tonna kukorica, mintegy 100 ezer tonna burgonya van a termelõknél, illetve az ágazat készleteiben. Ez közel 15-20 milliárd forintnyi összeget képvisel. Erre a nagyon jelentõs összegre az ágazatnak szüksége van a folyó termelés finanszírozásához, de szüksége lehet a hitelek törlesztésére is. Ezt a jelentõs készletet csak akkor indokolt vállalni, ha a raktározás költsége és a lekötött forgóeszköztõke kamata megtérül a termelõknek, illetve a készletezõknek. E készletek sürgõs értékesítését indokolja továbbá az is, hogy a tárolókapacitások az új termés betakarításáig felszabaduljanak.

Fentiek alapján kérdezem a miniszter urat, hogy helyesen történt-e a szükséges hazai készletigény felmérése és a takarmánygabona-export készletezése. Kik és hogyan mérték fel a külföldi értékesítés lehetõségét? Hogyan került vagy kerül megállapításra, hogy a gabonakészletek értékesítése természetben vagy vágóállat és állati termékek formájában lenne elõnyösebb, természetesen akkor, ha a hasznosítás az állattenyésztésen keresztül jövedelmezõbben történne, például ha bõrével adja le terményét a parasztember? Megvizsgálta-e a kormány azt a lehetõséget, hogy a felesleges készletek nemzetközi segélyprogramok keretében történõ értékesítésének vagy felhasználásának megvan-e a lehetõsége például az albán segélyprogram keretében? Ez és a sok hasonló probléma egyaránt felveti azt, hogy a mezõgazdasági termények kedvezõ és biztos értékesítése szükségessé teszi az értékesítõ gazdaszövetkezetek létrehozásának azonnali támogatását.

(14.20)

A termelõi érdekeltségû agrárkereskedelem konkurenciájának kialakítása nélkül a jövõben sem képzelhetõ el az agrárkereskedelem (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) zavartalan mûködése.

Tisztelt Miniszter Úr! Ki a felelõs az ótermésû termények Brtékesítésének elmaradásáért?

Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage