Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Az elõzõ hírközlési kormányzat a távközlési infrastruktúrában fennálló elmaradottságunk felszámolása mellett kiemelt jelentõségûnek tartotta azt is, hogy az ágazat ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe, s ezért a koncessziós szerzõdések megkötésekor ragaszkodott a legalább 25 százalékos magyar tulajdonhányadhoz. Az eltelt három év alatt a távközlésben ugyan látványos fejlõdés volt tapasztalható, azonban véleményem szerint a gazdasági háttér hazánkra nézve rendkívül kedvezõtlenül alakult.

A koncessziós szerzõdések módosítása során a koncessziós társaságok a minisztérium hozzájárulásával jelentõs tõkeemelést hajtottak végre, amelynek eredményeképpen a hazai tõkeállomány olyan drasztikusan romlott, hogy több társaságban a magyar tulajdoni részesedés jócskán 10 százalék alá esett. Ezzel a koncessziós körzetek telekommunikációs szolgáltatása gyakorlatilag teljes egészében külföldi tõke kezébe került. A magyar - döntõen önkormányzati - befektetések pedig óriási mértékben leértékelõdtek. Ezzel szemben véleményem szerint a fejlesztések hátráltatása nélkül is lehetõség lett volna magyar tõke bevonására, és nem értjük, hogy ezzel miért nem élt a minisztérium. Összességében néhány milliárd forintos befektetéssel megõrizhetõk, sõt erõsíthetõk lettek volna a pozícióink egy olyan ágazatban, amely világszerte egyre inkább stratégiai jelentõségûvé válik. Ráadásul a hiányzó összegeket nem a költségvetésbõl, hanem a privát gazdaságból is át lehetett volna irányítani, s erre akár egy egyszerû pályázati rendszer is alkalmas.

Még rosszabb a helyzet akkor, amikor a külföldi koncesszorok nem a fejlesztés finanszírozásához, hanem egyszerûen a társaságon belüli tõkeátcsoportosításhoz kérnek engedélyt a minisztériumtól, mint például tudomásom szerint a Monor Telefontársaság, ahol az amerikai koncesszor kérte, hogy 95 százalékos tulajdoni részesedést szerezhessen. Jól mûködõ társaságokban ezt megengedhetetlennek tartjuk, mert ennek következményeként az eddig csak többségi tulajdonú külföldiek az anyagi gondokkal küszködõ önkormányzatok (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) helyzetének kihasználásával rövid idõn belül kizárólagos tulajdonossá fognak válni. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage