Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon közel 6 ezer iskolában jelen pillanatban nagy izgalommal folyik a tantervkészítés. Azért is nagy izgalommal, hiszen a törvény szerint tantervet csak követelményrendszer és alapvizsga- alapján, illetve érettségi vizsgakövetelmény ismeretében lehetne készíteni. Ezek a követelmények nem készültek el; majd május végén kerülnek az iskolákba, és június közepére kellene elkészíteni a tantervet.

Most azonban nem ezt szeretném megkérdezni, hanem azt, hogy a miniszter, illetve államtitkár úr véleménye szerint mennyibe kerül egy tanterv készítése az iskoláknak. Hiszen azt hallottuk, hogy körülbelül 100 ezer forintot fog kapni minden iskola, hogy el tudja készíteni a helyi tantervét. Erre rendelkezésre áll egy bizonyos korlátozott összeg. Ha kiszámítja az ember, akkor ez a 100 ezer forint körülbelül azt jelenti, hogy egy pedagógus 3-4 ezer forintért készít el egy 5-6 osztályra vonatkozó tantervet, ami durván 50 forintos órabért jelent; és ha még azt is tudjuk, hogy egy tantervkészítés nemcsak azt jelenti, egyszer leírja, hogy mi a követelmény, hanem olvasni kellene hozzá, kipróbálni és újra módosítani.

Azt szeretném megkérdezni, hogy miniszter úr, illetve az államtitkár úr véleménye szerint helyes-e ez a megoldás. Helyes-e az a megoldás, hogy a kisiskolák még kevesebbet kapnak, hiszen ott kevesebb pénz szükséges ahhoz, hogy tanterv készüljön; és hogy elfogadható-e, hogy mindezért a támogatásért a pályázati ûrlapon le kell mondani a szerzõi jogdíjról is?

Tehát én úgy hiszem, hogy itt folyamatosan az iskolák kizsákmányolása folyik. Kérem az államtitkár úr válaszát: valóban ez történik? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage