Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Nem ez történik: az iskolákban nem magát a tantervet, hanem a pedagógiai programot kell elkészíteni, illetõleg a készen álló vagy máshonnan beszerzett helyi tanterveket kell adaptálni. Természetesen egyetlen iskola elõl sincs elzárva az a lehetõség, hogy maga csináljon tanterveket, ilyen vagy olyan résztanterveket, vagy akár teljes tanmeneteket.

Annak érdekében, hogy az adatbankokban rendelkezésre álló tantervek sokszínûségét a lehetõségekhez képest fokozzuk, a minisztérium pályázatot írt ki, hogy az iskolákban netán tantervet készíteni-írni óhajtó pedagógusokat díjazni lehessen.

Én úgy gondolom, hogy ez történik, nem pedig az iskolák kizsákmányolása. Amennyiben pedagógusok vállalkoznak arra, hogy tantervet írjanak, tehát nem meglévõ tantervet adaptáljanak, akkor ezt a kiírt pályázati keretbõl lehessen finanszírozni; a pályázat célja pedig az, hogy nagyobb bõségben álljanak rendelkezésre tantervek. Ennek megfelelõen természetesen a szerzõi jogdíjról le kell mondaniuk a pedagógusoknak, hiszen azért kapják a pályázatban kiírt összeget, hogy ez a tanterv közkincs legyen; ne az iskola, hanem az egész magyar közoktatás számára hozzáférhetõvé váljék. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage