Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Elnök Úr! A konkrétummal kezdem, amire képviselõ úr annak idején rákérdezett. Az újpesti fõplébániatemplom sérelmére 1996-ban a kerületi rendõrkapitányság, illetve a katolikus plébános tanúsága szerint semmiféle bûncselekmény nem történt. Az ugyancsak IV. kerületi, megyeri Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa kérdésünkre közölte, hogy 1996. szeptember 26-án a szomszédos szakközépiskola egyik tanulója kõvel valóban betörte a templom kétszárnyas ablakának egyik üvegtábláját. A károkozás csekély voltára jellemzõ, hogy az ablak belsõ szárnya nem sérült meg, a kár összértéke 850 forint volt, és a plébános úr megállapodott az elkövetõvel a kártérítésrõl, amit õ teljesített is. A rendõrségen a plébános úr nem tett feljelentést, a tanuló nevét nem közölte. Azonban sajnálatos módon errõl a valóban nem túlzottan komoly ügyrõl az Új Magyarországban cikk jelent meg.

Én természetesen csak a korábbi konkrétumokrak tudok válaszolni. 1996. április 8-án az Árpád-házi Szent Margit Plébánia sérelmére követtek el bûncselekményt, ahol jelentõs volt a kár, mintegy 300 ezer forint, hisz kegytárgyakat tulajdonítottak el; május 17-én pedig a Szent Mihály Plébánia sérelmére követtek el bûncselekményt, ahol a kár 20 ezer forint volt.

Tisztelt Képviselõ Úr! Kérdésére csak azt tudom válaszolni, hála Istennek nincs tendencia abban, hogy bármely felekezet sérelmére kiugróan több bûncselekményt követtek volna el. Sajnálatos, hogy ilyenre egyáltalán sor kerül. Ez viszont, azt hiszem, erkölcsi és neveltetési kérdés, nem pedig bûnügyi. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage