Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Frakcióvezetõ úr azzal kezdte napirend elõtti hozzászólását, hogy szeretné felhívni a figyelmet ezekre a mentálhigiénés problémákra. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos ügy, és napirend elõtt, amikor képviselõ úr, frakcióvezetõ úr azt mondja, hogy szeretné erre felhívni a figyelmet, akkor ehhez mi is csatlakozunk. Miniszter úr elmondta, hogy a kormány ennek a programnak a keretében milyen elgondolások alapján és milyen tervek alapján dolgozik. Ezt a szocialista képviselõcsoport támogatja.

Egyetértek azzal a megállapítással is, hogy ez nemcsak a kormány ügye, ez az egész társadalom ügye. Hiszen képviselõ úr használta azt a megfogalmazást, hogy az önpusztító magyar hogyan és miként gondolja az életét a jövõben, és hogy a gyermekek születése érdekében, a családok megóvása érdekében valamennyiünknek tennivalója van - és a kormánynak is. Azt gondolom, ezzel a megállapítással egyet lehet érteni.

A beterjesztett törvényeknél nagyon fontos, hogy az Országgyûlés elé olyan törvények kerüljenek, amelyek ezeket a célokat megvalósítják. A közelmúltban elfogadott gyermekvédelmi törvényre szeretnék utalni, amelynek rendelkezései szerint csak azért nem kerülhet ki gyerek a családból, mert nem tudják megfelelõképpen táplálni és segíteni. Tehát ha a törvény hatályba lép, akkor lesz egy olyan támogatási forma, amely ezt segíti, ezt támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõzõ napirend elõtti vitában elhangzott az a megállapítás, hogy nemcsak a kormány tagjainak, hanem az országgyûlési képviselõknek is igazat kell mondani. Torgyán képviselõ úr ismét megfogalmazta azt az állítását, amely nem felel meg a valóságnak, hogy a Független Kisgazdapárt a privatizációs többletbevételeket lakásépítésre akarta fordítani. A kisgazda képviselõk megszavazták, hogy ez az adósságszolgálatra legyen fordítva. Olvasnék néhány nevet ezek közül: Gyimóthy Géza (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.), Gyõriványi Sándor, Homoki János és Torgyán József. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage