Lezsák Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A törvény úgy rendelkezik, hogy nyugdíjat, baleseti nyugellátást évente két alkalommal: januárban és júliusban lehet emelni. Az új rendszeres nyugdíjemelés az elõzõ évi nettó munkabéremelést veszi figyelembe, és nem számol az év közben bekövetkezett, jelentõs mértékû energiaár-emeléssel, ezért tartjuk szükségesnek a leginkább rászoruló kisnyugdíjasok és nyugdíjszerû szociális ellátásban részesülõk járandóságának egyszeri kiegészítését.

A jelentõs áremelkedések hatására mintegy 25 milliárd forinttal nõttek a lakossági terhek, a tervezett negyedévenkénti áremelkedések az év során a becslések szerint további 12 milliárd forinttal terhelik a fogyasztókat. Az így keletkezõ 37 milliárd forintnyi hiányt a háztartások gazdálkodásában semmiképpen nem pótolhatja a kormányzat 1 milliárd forintnyi kompenzációs javaslata.

Mindezek miatt javasoljuk, hogy az 1997. év január 1-je elõtti idõponttól megállapított nyugellátásban, baleseti nyugellátásban részesült jogosultaknak 4000 forint, a saját és özvegyi jogon együtt folyósított ellátásban részesülõknek 5000 forint egyösszegû kiegészítést kell folyósítani.

(16.10)

Valamint 4000 forintos egyösszegû kiegészítés járjon a nyugdíjfolyósító szervek által folyósított nyugdíjszerû, rendszeres szociális ellátásban részesülõ jogosultaknak is. Javaslatom tehát egyszeri nyugdíjkiegészítés, mely nem jelent a jövõ esztendõre áthúzódó többletterhet a Nyugdíjbiztosítási Alap számára. Ez a kiadási tétel mintegy 12 milliárd forinttal terheli az alapot, melynek ellentételezésére javaslom, hogy a kincstári egységes számla kamatmentes részén felül (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) 15 milliárd forintra tervezett kamatok megfizetését engedje el a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage