Zwack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

ZWACK PÉTER (független): Tisztelt Elnök Úr! Bár az elmúlt héten több képviselõtársam is szóvá tette azt, amirõl most beszélni szeretnék, úgy tûnt, hogy ezeknek a megszólalásoknak nem volt foganatja. Nem akarom igénybe venni a türelmüket, de nyomatékosítanom kell a múlt héten elhangzottakat.

Kecskeméti országgyûlési képviselõként választókörzetembõl egyre növekvõ számban kapom a megkeresést, aggódó visszajelzést a háziorvosi kislaboratóriumok megszüntetésével, pontosabban a háziorvosi körzetekhez csatolt kislaborok társadalombiztosítás által történõ finanszírozásának megszüntetésével kapcsolatban.

Az 1997-es költségvetési törvény megszavazásával 1996 decemberében az Országgyûlés döntött a kislaborok finanszírozásának ügyérõl. Azonban az 1997. május 1-jétõl életbe lépõ törvény nagyon sok olyan praktikus problémát vet fel, amely a törvény elõkészítésekor - a rengeteg figyelembe veendõ terület miatt - talán nem lett kellõ mértékben mérlegelve.

A kórházakat tehermentesítõ és a háziorvosi munkát is könnyítõ szolgáltatás, a háziorvosi körzetekhez csatolt kislaborok megszüntetése az egész országot, különösen a vidéki embereket nagyon komolyan érinti. A tisztelt Ház figyelmét én a szétszórt települési szerkezettel jellemezhetõ Bács-Kiskun megyére, Kecskemét helyzetére szeretném erõteljesebben felhívni.

A 111 ezer lakosú Kecskeméten a megye tizennégy vérvételt, vizelet- és székletvizsgálatot is végzõ kislaboratóriumából jelenleg hat kislabor mûködik. Ha e hat labor finanszírozása megszûnik és a szûkülõ anyagi keretek felett rendelkezõ önkormányzat nem vállal, nem tud jelentõs szerepet vállalni a kislaborok mûködtetésében, akkor a betegeknek egy egyszerû vérvételre is a megyei vagy a repülõkórházba kell menniük. Az önkormányzat számára nem kötelezõ feladat a kislaborok fenntartása, de az emberek érdekében mindenképpen célszerû minimum egy vagy két városi vérvételi hely fenntartása.

Kecskeméten az önkormányzat múlt szerdán úgy döntött, hogy a törvény életbelépése után egy hónapig - május 31-éig - finanszírozzák a kislaborok mûködését, de ezt nem tudják a végleges, intézményes megoldásnak tekinteni. A kislaborok megszüntetésével a betegek egyértelmûen hátrányos helyzetbe kerülnek, mert egyrészt kilométereket kell utazniuk a kórházakig, másrészt napokig kell majd várniuk az eredményre, mert a kórházak laboratóriuma nagy várakozási idõvel fogja elbírni a megnövekedett betegforgalmat.

A gyógyítás sok esetben a kórházban kell hogy folytatódjon olyan estekben, amit eddig a háziorvos el tudott látni a kislaboratóriumi vizsgálatok alapján. A kórház részérõl bõvíteni kell az infrastruktúrát, növelni a vizsgálati helyek számát. Az OEP részére sem kedvezõ ez a megoldás, hiszen növekedni fog a táppénzes napok száma, hiszen a beteget táppénzen kell addig tartani, amíg a vizsgálatokat el nem végezték. A kislaboratóriumok laborasszisztensei közalkalmazottak, tehát a kislaborok megszûnésekor végkielégítés kifizetése is felmerül.

Csak egy konkrét adatot ragadnék ki arra vonatkozóan, milyen mértékben tehermentesítik a kislaborok Kecskeméten a kórházat, segítik a betegeket. A kecskeméti Czollner téri háziorvosi rendelõben levõ labor jelenleg nyolc körzet betegei részére végez különféle vérvizsgálatokat, például vérkép, vércukor, májfunkció. A rövid idõn belül kézhez kapott eredmények ismeretében a háziorvos könnyebben, gyorsabban határozhatja meg a szükséges kezelést, írhatja fel a gyógyszert.

A többi kecskeméti kislabor is hasonló számú körzetet szolgál ki, és ha jócskán akad is olyan vizsgálat, amelyet csak a megyei kórház központi laboratóriumában tudnak elvégezni, a kislaborok megszüntetése egy hibás, az emberek ellenérzését gerjesztõ intézkedés, amely halmozottan fog problémákat okozni.

Egy kisebb város, a szabadszállási önkormányzat példáját ragadnám csak ki a számos hasonló közül. Õk már megkapták a megyei egészségbiztosítási pénztár levelét, amely szerint nem finanszírozzák tovább a laboratórium mûködését. A Kecskeméttõl 40 kilométerre levõ város vezetése mindenféleképpen szeretné elérni a mûködés további támogatását, annál is inkább, mert a laboratórium fenntartása kevesebbe kerül, mint minden beteg Kecskemétre történõ utazása.

Szeretném a tisztelt Ház támogató hozzáállását kérni egy olyan intézményes keret parlamenti kidolgozásához, amely szerint csak a szakmai követelményeknek nem megfelelõ laboratóriumok megszüntetését kellene javasolni, ezt a kiegészítõ alapellátást jelentõ fontos orvosi szolgáltatást viszont bõvíteni.

A kecskeméti választók nevében és érveik birtokában megkereséssel fordultam a népjóléti miniszter úrhoz, az OEP-hez, bízva abban, hogy a kislaboratóriumok fokozott figyelemmel kísért ügyében - az újabb szakértõi egyeztetések után - az ország költségvetésében megvalósítható, de az érintett emberek által jobban elfogadható módosító megoldás jön létre például a kislaborok további finanszírozásával, vagy legalább úgynevezett vérvételi helyként történõ fenntartásukkal. Tudom, hogy a betegek érdekében a megyei egészségbiztosítási pénztár is ezzel a kérelemmel fordult már az OEP- hez.

Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! Azt hiszem, nem elõször derült ki: nem voltunk tévedhetetlenek. Az, hogy tavalyi döntésünkkel hibáztunk, még korrigálható. Akkor követnénk el bûnt, ha makacsul ragaszkodnánk valamihez, amirõl pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy hibás. Ha nem változtatunk, pontosan azoknak az érdekeit sértjük meg, akik ideküldtek bennünket.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage