Semjén Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A régészek egy civilizációt leginkább a feltárt temetõk alapján ismernek meg, mert a temetõk, a temetkezés kultúrája pontosan tükrözi egy nép kultúráját. Talán nem haszontalan megfontolni, hogy milyen képet festenének rólunk a jövõ régészei, ha a mi temetõink alapján ítélnének meg minket.

Sajnos, sok család tragédiáját, gyászát súlyosbítják a sorozatos kegyeletsértések. A kegyeleti szolgáltatások jogi szabályozásainak hiányosságait kihasználva, voltaképpen hullarabló maffiáknak nevezhetõ vállalkozások is megjelentek a temetkezési bizniszben. A kispesti temetõben egy korábban elbocsátott sírásó papnak öltözve temetett. Volt vállalkozó, aki a holttestet egy Trabant csomagtartójában szállította a ravatalozóba. Oda jutottunk, hogy sok hozzátartozó abban sem biztos már, hogy a temetésen egyáltalán szerette hamvait állják-e körül. Számtalan esetben a temetkezési üzletben utazó ügynökök a kórházak elfekvõiben vadásznak az orvosi szempontból reménytelen állapotban lévõ beteg emberek hozzátartozóira. A Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség tavalyi jelentése megállapítja, hogy a temetkezési vállalkozások kórházakban történõ mûködése az amúgy is pszichológiailag megrendült hozzátartozóknak nem ad teljes körû áttekintést a szolgáltatásokról, és mindenekelõtt nyilvánvalóan árt a betegeknek. A temetõk vonatkozásában a rendõrség gyakorlatilag tehetetlen a sírgyalázó vandalizmussal szemben.

A mai magyar jogi szabályozás elavult. A temetkezést mint szolgáltatási tevékenységet egy 1970-es kormányhatározat és a hozzá kapcsolódó miniszteri rendeletek szabályozzák. Idõközben azonban alapvetõen megváltozott a teljes jogrendszer, így megváltozott a temetõk tulajdonjoga, megváltozott a temetési tevékenység felügyeleti és irányítási rendszere, megváltoztak a temetkezési vállalatok mûködési formái. A magántemetkezési vállalkozások ma nincsenek semmiféle szakmai feltételhez vagy képesítéshez kötve. A szükséges eszközök, a technikai infrastruktúra megléte sok esetben szinte teljességgel hiányzik, olykor olyan mértékben, hogy az már a kegyeleti kérdések mellett közegészségügyi kérdéseket is felvet.

Megítélésem szerint a megnyugtató megoldás felé tett lépést jelentené a temetkezés helyzetét rendezõ törvényi szabályozás, amire aztán ráépülhetne a szükséges helyi szabályozás. Pontosan meg kell határozni a végtisztesség megadását célzó szolgáltatás etikai és szakmai követelményeit, és ezek alapján újravizsgálni a már kiadott vállalkozási engedélyeket. Át kell gondolnunk és ki kell alakítanunk a holttest sajátos jogi helyzetét, különös tekintettel a holttest sajátos méltóságára, és erre a fundamentumra építeni a kegyeletsértõ barbárságokat megakadályozni hivatott törvényt.

Mindezek megfontolását kérem a tisztelt Háztól. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage