T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdése ahhoz a részéhez szeretnék hozzászólni, amely a szomszédos országokban létesülõ magyar gazdasági vállalkozások jelentõségérõl szól. A határon túli befektetések a vállalkozóink számára piacbõvítést jelentenek. 1997 elsõ negyedévében a szomszédos országokba irányuló új magyar befektetések értéke Szlovákiában 12,7 millió USA-dollár, Ukrajnában 38 ezer USA-dollár, Romániában 1,7 millió USA-dollár, Jugoszláviában, Horvátországban, Ausztriában 18,3 millió USA-dollár volt.

A román miniszterelnök budapesti látogatása is felvetette azt a kérdést, hogy várják a magyar vállalkozók megjelenését a román privatizációban. Úgy hiszem, hogy a környezõ országokban lezajló privatizációk mindegyike felveti ezt a kérdést, ámbár ezek a piacok kockázatosak, a részvétel szempontjából nagyon kockázatosak a vállalkozók részére. Ezért fontos egy olyan pénzalap létrehozása, amely ezt a kockázatot csökkentheti.

Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium ezt nagyon fontosnak tartja. Fontosnak tartjuk a külföldi befektetések ösztönzését, az elveszett piacok ilyen módon való visszaszerzését. A kormány április 24-én megtárgyalta a kis- és középvállalkozások fejlesztése tárgyában a PM és az IKIM közös elõterjesztését, és a következõ döntést hozta: "A gazdaság fejlõdése szempontjából kiemelt jelentõséggel bíró középvállalkozások tõkeellátottságát javítani, piaci lehetõségeiket bõvíteni szükséges, ezért a belföldi vállalkozások külföldi, kiemelten a környezõ országokba irányuló tõkebefektetéseinek elõsegítése érdekében létre kell hozni egy olyan tõketársaságot, pénzalapot, amely a külföldi befektetésekben a magyar társaságok tõkéjét kiegészítve tulajdonostársként vesz részt". Ebben az IKIM természetesen részt kíván vállalni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage