Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözli Jeszenszky Géza képviselõ úr felszólalását. Mi is úgy véljük, hogy két nép közötti közeledésnek egyik, bár nem kizárólagos eszköze a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, és mi is úgy ítéljük meg, hogy a kormánynak igen nagy hangsúlyt kell helyeznie arra, hogy ez minél sikeresebb legyen.

Szeretném felhívni a tisztelt Országgyûlés figyelmét az érdekes összefüggésre, ami az elõzõ vita és a mostani vita között fennáll. Mindannyian támogatjuk azt, hogy Magyarországról tõkekihelyezés történjék külföldre, de egyes pártok nem támogatják azt, hogy a külföldiek is helyezzenek el tõkét Magyarországon. Úgy ítélem meg, hogy ez így nem megy, és Kelemen képviselõ úrnak igaza van abban, hogy bizonyos országokban, Magyarországon a magyar vállalkozásokat háttérbe helyezik; ennek az az oka, hogy olyan kormányok vannak, amelyek úgy gondolkodnak, mint azok, akik Magyarországon azt mondják, hogy ne engedjék be Magyarországra a külföldi tõkét.

Úgy ítélem meg, hogy szükséges lenne, hogy a térség minden országában egy olyan politika legyen uralkodó, amely a tõkemozgást szabaddá teszi befelé és kifelé. Úgy ítélem meg, hogy ez mindannyiunk, a térség minden nemzetének érdekét fogja szolgálni; és a Szabad Demokraták Szövetsége nagy örömmel fogja venni, ha e tekintetben is ki fog alakulni az összpárti konszenzus a parlamentben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage