Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, valamennyiünk számára örvendetes, ha szomszédos országokkal - különösen ott, ahol magyar nemzeti kisebbség is él - a gazdasági kapcsolataink erõsödnek. Örvendetes lehet számunkra az, hogy egyik legnagyobb szomszédunknál, Romániában is olyan kormányváltás történt, aminek következtében szeretnék ösztönözni a kereskedelmi kapcsolatok élénkítését a magyar féllel. Ennek tudható be, hogy legutóbb éppen az idegenforgalmi miniszter, aki egy 35 éves RMDSZ-politikus Romániában, tett olyan ajánlatokat magyar vállalkozóknak, amelyeket valóban ennek a kapcsolatnak a fejlesztésére lehet fordítani.

Nem hiszem azonban, hogy az a fajta megoldás a helyes út, amire itt az elõbb az államtitkár asszony utalt. Újabb társaságok létrehozására állami segédlettel, közpénzekbõl, a közpénzek kockáztatására nincs igazából szükség. A magyar vállalkozók, ha értelmes befektetési lehetõséget látnak, ezt önmaguktól is meg fogják tenni, itt maximum azt a fajta kockázatot kell csökkenteni, amire egyébként már van intézmény, a MEHIB és az Eximbank ezeket a kockázatokat fogja csökkenteni.

Ami pedig a Mol szerepvállalását illeti régiónkban: mi többször elmondtuk azt, hogy a Mol egy olyan nagy közép-kelet-európai vállalat, amely az elsõ tíz között van ebben a régióban. Nem mindegy tehát, hogy milyen befektetési és milyen üzletpolitikát valósít meg. Úgy gondoljuk, azzal a szabállyal, aminek következtében Pál László Mol- elnök búcsút vett a parlamenttõl, talán most már több ideje lesz majd arra, hogy ezekkel a kérdésekkel is foglalkozzon. És van mivel foglalkoznia, hiszen mint ahogy elhangzott Jeszenszky képviselõtársunk által is, a Mol bizony nem azt a fajta üzletpolitikát érvényesíti, ami segítheti egy-egy régióban a helyi magyar nemzetiségû kis- és középvállalkozások becsatlakozását.

Azt hiszem, hogy szelektív hallásról volt itt az elõbb szó Eörsi Mátyás esetében, hiszen Kelemen képviselõtársunk nem a szlovák állam gazdaságpolitikáját kifogásolta, hanem éppen a Mol magatartását Szlovákiában, ami nem egészen ugyanaz. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban. - Dr. Hack Péter: Egyáltalán nem beszélt Kelemenrõl!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage