Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Több esetben szóltam már egy bizonyos 50 millió forint kifizetésérõl, amelyet tavaly nyáron a Jumbo Touristik kapott az ipari tárcától olyan céllal, hogy segítse Ausztriában a szuperkoncert jegyeinek értékesítését. E tárgyban utolsó kérdésem az volt, hogy ki és hogyan ellenõrizte ennek a pénznek a felhasználását. Ezt a kérdést írásban tettem föl, erre a kérdésemre érdemi választ nem kaptam, eljárásában egyébként azt is késve. Bár szóra nem érdemes dolog lenne, ha egy példátlan eset nem történik.

Fazakas miniszter úr a Magyar Demokrata Fórum elnökének, a párt elnökének írt egy levelet, amelyben bepanaszolt engem. Nem egészen világos egyébként, hogy milyen célzattal - nyilván valami pártállami reflex mûködött, és feddést vagy dorgálást vagy elhatárolódást várt levelének hatására. A Magyar Demokrata Fórumtól egyébként idegen, hogy képviselõit tevékenységükre nézve utasítsa, különösen olyan ügyben, amely ügy az alkotmány, a törvény és a Házszabály értelmében a képviselõnek valamiféle kötelessége, hogy jogait gyakorolja.

(9.20)

Rátérve napirend elõtti felszólalásom lényegére: a Hungaroring Rt. és a Forma-1 elszámolását illetõen szeretnék néhány dologról beszélni. A Kormányzati Ellenõrzési Iroda készített egy jegyzõkönyvet errõl az ellenõrzésrõl, melybõl idézek: "1996. évben kormánydöntés szerinti 420 millió forint támogatást az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium forrásaiból kell fedezni; turisztikai célelõirányzatból 100 milliót; gazdaságfejlesztési célelõirányzatból, illetõleg annak terhére 320 millió forintot, miközben ebbõl 150 millió forintot utólagos elszámolás mellett az esetleges veszteségek finanszírozásához kell biztosítani." A kormány a határozatában azt is rögzítette, hogy a Hungaroring Rt. pályafelújításra 80 millió forintot, szervezési feladatokra 190 millió forintot vehet igénybe, és azt a bizonyos 150 millió forintot a veszteségre.

Ezzel szemben a Hungaroring Rt. a pénzeket nem a kormányhatározatban leírtak szerint kezelte. A KEI-anyag szerint felhasználási célok összekeveredtek, a Hungaroring és az IKIM közötti megállapodás sem azonos a kormányhatározatban elõírtakkal. 1997. február 26-án kelt a Kormányzati Ellenõrzési Iroda feljegyzése, mely szerint a kormány által biztosított pénzek felhasználásának ellenõrzése elengedhetetlen. A támogatásfelhasználás szabályszerûségét, teljes körû tételes felülvizsgálatát elengedhetetlennek tartotta az ellenõrzési iroda. Elõírta, hogy a '96. évi Forma-1 pénzügyi elszámolásainak elkészítéséig, mérlegszerû összeállítás független könyvszakértõvel történõ felülvizsgálatáig az idei évi folyósítás támogatását fel kell függeszteni.

A KEI által áttekintett iratokból nagyon sok hiányosság visszaköszönt. Nem derült ki, hogy hogyan került egy alvó céghez tavaly 120 millió forint akkor, amikor ez a cég dokumentálhatóan 1995 tavaszán befejezte aktív gazdálkodó tevékenységét, s nem mellékes az sem, hogy ezt a vállalkozást az idén is meghívta pályázati kiírásában a Hungaroring Rt. Az sem derült ki, hogy a tavalyi versenyre végül is hány jegyet nyomtattak, hány jegyet adtak el, és ezt hol nyomtatták. Az eddigi nyilatkozatokból kiderül: 100 ezer és 200 ezer között van a kinyomtatott jegyek száma. Azért nem lényegtelen, mert egy-egy darab ára elérheti a 40-50 ezer forintot, és mint utóbb kiderült: még a hamisítást lehetetlenné tévõ jelek vagy hologramok nélkül nyomtatták ezeket a jegyeket. Az azonban kiderült, hogy a Hungaroring Rt. 1997. február 19-éig nem számolt el a társaság tavalyi állami támogatásával. Nyilván ez motiválta a kormányt, amikor döntött, hogy elszámoltassa a Hungaroring Rt.-t.

Több mint meglepõ, hogy ezek után Fazakas Szabolcs ipari miniszter arra kérte fel a Hungaroring Rt. többségi, államot képviselõ tulajdonosát, a Kincstári Vagyonigazgatóságot, hogy auditáltassa a Hungaroring Rt. tavalyi Forma-1-es elszámoltatását. Ezt a sima mérlegellenõrzést fogadta el a kormány 1997. március 13-án, holott képviselõtársaim is tudhatják, hogy az auditálás nem azonos egy - a Kormányzati Ellenõrzési Iroda útmutatása szerinti - átfogó vizsgálattal. Ezek után már csak plátói a kérdésem: milyen kormány az, amely a saját maga által felállított ellenõrzési irodáját is semmibe veszi, hiszen ez az ellenõrzési iroda a kormány olyan szerve, mely hivatott arra, hogy a közpénzek felhasználását ellenõrizze.

Tisztelt Képviselõtársaim! Befejezõ mondatom: hab a tortán, hogy a Hungaroring újabb szerzõdéseiben ugyanazokat a hibákat elkövette. Hiszen a közbeszerzési döntõbizottság egyszer 1 millió forintot s azóta már egy 2 millió forintos bírságot is kiszabott a szabálytalanságai miatt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage