Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Két nagyon fontos ügyre hívta fel Dávid Ibolya képviselõ asszony a figyelmünket napirend elõtti hozzászólásában. Az egyik az ominózus Jumbo Touristik-ügy, amely a szuperkoncert kapcsán egy 50 millió forintos kiutalást kapott, ennek a felhasználása, a jogszerûsége és az ellenõrzése a mai napig nem történt meg.

Mi ezt annak idején is szóvá tettük több alkalommal, a sajtó beszámolt errõl az ominózus esetrõl. Úgy tûnt, hogy a jelenlegi miniszter úrnak is volt talán valamilyen érdekeltsége abban, hogy ez a pénz ennek a cégnek kiutalásra kerüljön; és sajnos, azt kell megállapítanunk, csatlakozva Dávid Ibolyához, hogy mind a mai napig ennek az ominózus 50 millió forintnak a jogszerûségéhez, a kifizetés jogosságához nem kapcsolódott semmiféle ellenõrzés.

A másik ügy a Hungaroring gazdálkodásának kérdése. Azt hiszem, hogy igazából az alapvetõ kérdés valóban az, hogy a kormány komolyan veszi- e a Kormányzati Ellenõrzési Iroda anyagát. Ez az anyag ugyanis több ponton kifogásolta a vállalkozás mûködését, és nem tartotta megnyugtatónak azoknak a közpénzeknek a felhasználását, amelyeket a magyar kormány a Hungaroringnek juttatott.

Kezemben tartom annak a KEI-vizsgálatnak a beszámolóját, amely 8 pontban foglalta össze azokat a legsúlyosabb kifogásokat, ahol azonnali intézkedéseket kértek a kormánytól. Meg kell állapítanunk, hogy ezeknél a pontoknál elõrelépés a mai napig nem történt. Nem arról van szó, hogy nem történt valamilyen vizsgálat például a Hungaroring Agyében, hanem arról, hogy nem az a fajta vizsgálat történt meg, amit a Kormányzati Ellenõrzési Iroda kért ebben a beszámolójában.

Tehát azt hiszem, azt kell megállapítanunk, hogy sajnos a kormány a saját hibáiból sem képes tanulni, újra és újra azok az anomáliák állnak elõ a Hungaroringnek juttatott támogatásokkal kapcsolatban, mint korábban, és ez így a közpénzek elszórását, elherdálását jelenti. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage