Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN, az európai integrációs ügyek bizottságának elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A munka törvénykönyvérõl szóló '92. évi XXII. törvény jelenlegi módosítását alapvetõen az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz szükséges jogharmonizációs feladatok teljesítése, valamint a gyakorlatban felmerült jogalkalmazási problémák rendezése teszi szükségessé - mint ahogy ezt a törvénymódosítás általános indoklása is tartalmazza.

(10.10)

Az Európai Unió irányelvei közül a javaslat a munkavállalók jogainak, a vállalatok, üzemek és üzletrészek tulajdonosváltása esetén történõ megóvásáról szóló 77/187. EGK, valamint a tömeges elbocsátásokra vonatkozó jogszabályok összehangolásáról szóló 75/129. EGK irányelv tartalmát építi be a munka törvénykönyve szabályrendszerébe.

Az elsõként említett irányelv tartalma átfogja mind az individuális munkaviszonyt, mind pedig a kollektív munkajog rendszerét. Az irányelv koncepciójának lényege az, hogy a munkáltató személyében bekövetkezõ változás a munkaviszonyokat nem érinti, illetve a tulajdonváltás idõpontjában a munkaviszonyból származó jogok és kötelességek automatikusan átszállnak az egyik munkáltatóról a másik munkáltatóra. Ezen túlmenõen az új munkáltatónak be kell tartania a kollektív szerzõdésben megállapított feltételeket annak felmondásáig, vagy lejártáig, illetve új kollektív szerzõdés hatályba lépéséig vagy alkalmazásáig úgy, ahogy azokat a kollektív szerzõdés a korábbi munkáltatóra elõírta. A hatályos munka törvénykönyve az érintett irányelv jó néhány elemét lényegében tartalmazza, a javaslat ugyanakkor teljes egészében átveszi az irányelv rendelkezéseit, továbbá él azzal a lehetõséggel is, hogy a munkavállalók számára nagyobb biztonságot jelentõ szabályokat állapítson meg.

A tömeges elbocsátásokra vonatkozó jogszabályok összehangolásáról szóló második irányelv a tömeges elbocsátás fogalmának meghatározása tekintetében a tagállamok számára választási lehetõséget biztosít. Az elõttünk lévõ javaslat a két lehetséges variáció közül a 30 napos idõtartamon belüli szabályokat veszi át. Ugyanakkor felmerült a bizottság ülésén a második változat bevezetésének lehetõsége, illetve annak párhuzamos alkalmazása.

Az irányelv továbbá elõírja, hogy a munkáltató tömeges létszámcsökkenés esetén köteles elõzetesen a munkavállalók képviselõivel konzultálni, s a konzultációt megelõzõen a csökkentés szempontjából jelentõs információkat, adatokat a munkavállaló képviselõi részére biztosítani.

A tömeges elbocsátásokra vonatkozó hatályos szabályok alapvetõen összhangban állnak az EU irányelv rendelkezéseivel. Most néhány részletkérdés kerül pontosításra. A bizottság azt vizsgálta, hogy valóban beépültek-e az irányelv által javasolt módosító javaslatok. A bizottság egyhangúlag úgy ítélte, hogy igen, és ezért általános vitára alkalmasnak találja a munka törvénykönyvének módosítását. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage