Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõ Úr! Egyetértek önnel abban, hogy a fogyatékosok, különösen a fiatal fogyatékosok hátrányos helyzetben vannak az élet minden területén.

Helyzetüket az elmúlt évek munkaerõ-piaci feszültségei még tovább rontották, tehát szükséges valamit tennünk. Ebbõl kiindulva a kormány februárban olyan intézmények létrehozásáról döntött, amelyek vállalják a rehabilitációt, a szakképzést, majd ezt követõen a munkatapasztalatok biztosítását és a foglalkoztatást. Ezek az intézmények a magyar gyakorlatból eddig teljesen hiányoztak. Olyan lehetõségeket biztosítanak tehát, amelyek újak, mégpedig a 16 és 25 év közötti fogyatékos fiatalok számára.

A kollégiumszerû modellközpontok megszervezik a fiatalok számára a szükséges rehabilitációs ellátást. A szakiskolai tanulmányi programok az országos képzési jegyzékben szereplõ, az állam által elismert szakképesítések elsajátítását biztosítják. A szakmai vizsga letétele után e központok legalább egy évig foglalkoztatják az itt kiképzetteket. Ezzel párhuzamosan igyekeznek felkutatni a további munkavégzés lehetõségeit is, valamilyen otthonokba telepíthetõ vállalkozás, például távmunkavégzés vagy egyéb bedolgozói foglalkoztatás formájában.

A modellközpontokat a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány mûködteti, a szakmai ellenõrzést a Munkaügyi Minisztérium látja el. Reményeink szerint az ezredfordulón mintegy 1500-2000 fogyatékos fiatal vehet majd részt az ilyen szakképzésben, illetve a további segítségben. Köszönöm szépen.

(14.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage