Puha Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): (A képviselõ mikrofonja még nem mûködik.) Köszönöm a szót, elnöknõ. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselõtársaim! (Közbekiáltások: Várjál! - Megjelenik a kijelzõtáblán a képviselõ neve, mikrofonja már mûködik.) A szõlõ- és bortermelõknek komoly gondot okoz a borhamisítás elterjedése, a hamisított bor forgalmazásának térnyerése. A fehérborok piacán a kannás bor értékesítése szinte teljesen leállt, fennáll annak a veszélye, hogy a borok jelentõs része a pincékben marad, azt szüretig nem tudják értékesíteni. Ez nemcsak a tárolókapacitás miatt okoz majd komoly gondokat, hanem a borszõlõ árát, felvásárlását is jelentõsen csökkenteni fogja, és igen nehéz gazdasági helyzetbe hozza a tisztességes termelõket. Korábban az izocukorral hamisított borok szorították ki a piacról a hamisítatlan termékeket, ma már ezeket is kiszorítják a 40 forint körüli áron értékesített hamisítványok, amelyeket egyetlen szem szõlõ felhasználása nélkül, azt mondhatnám, tisztán kémiai úton állítanak elõ.

A hamisítók elleni fellépést megnehezítik a törvényi háttér hiányosságai is. Emellett a kormányzati szervek összehangolt fellépésére is szükség lenne, és természetesen a termelõk érdekvédelmi szövetségei, így például a hegyközségek közremûködésére is. Kelet felé például jelentõs mennyiségû áru hagyja el minõségi tanúsítvány nélkül az országot, vagy például hamisított OBI-bizonylattal hoznak forgalomba durván hamisított termékeket belföldön. Az OBI évente több mint tízezer bormintát vizsgál, a szabálysértési eljárásokban a helyi önkormányzat hoz azonban döntést, ami nem visszatartó erejû.

A bûnvádi feljelentések esetében az ügyek jelentõs része nyomozati szakban elhal. A vádemelésig eljutva sem született azonban az elmúlt években jogerõs ítélet. Fontos lenne, hogy az eljárás végigvihetõ, a szankció visszatartó erejû legyen. A törvényi háttér megteremtésével az elõállítás és készletezés vagy a hamis megjelölés felderíthetõségét, szankcionálását is meg kell oldalni. Fontos lenne a borseprõ szoros bizonylatolás melletti feldolgozása (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) és kötelezés az adatszolgáltatásukra.

Kérdem ezért miniszter urat: mit kíván tenni a törvényi háttér megteremtése érdekében, és lát-e lehetõséget a már felsorolt kormányszervek (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), APEH, VPOP, OBI... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.), rendõrség, fogyasztóvédelem... Ez a kérdés!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage