Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A borhamisítás valóban a magyar gazdaság és társadalom egyik legsúlyosabb problémája, a feketegazdálkodásnak is az egyik legsötétebb területe. És nem áll távol az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy bizonyos szférákról, például az olajszõkítésrõl nagyon sokan átnyergeltek erre a területre, mert óriási pénz van benne. A katasztrófa az, hogy ezek az emberek nemcsak kárt csinálnak, hanem más embereknek, sõt egész területeknek a munkáját nagyon súlyosan veszélyeztetik.

Mivel egy olyan társadalmi jelenségrõl van szó, amely kiterjedt károkat okoz, ezért ennek az orvoslását csak komplex módon lehet kezelni, egyrészt törvénykezéssel, másrészt kemény hatósági ellenõrzéssel és beavatkozással, harmadrészt pedig társadalmi összefogással.

Ami a törvénykezési részt illeti: február 19-én a kormány elfogadta a bortörvény téziseit, tehát hamarosan a parlament elé fog kerülni a bortörvény. Ennek egyik legfontosabb feladata éppen a bortermelés tisztaságának megõrzése. Néhány elemet szeretnék belõle kiragadni. Ilyen például, hogy árubor elõállítását kizárólag a borvidéki és bortermõhelyi területek termelõi számára kívánjuk lehetõvé tenni. A hegyközségi tagoknak konkrét adatszolgáltatási kötelezettségeket írunk elõ. Szigorítjuk a szankciókat. A minõségvédelmi bírságot egymillió forintig szeretnénk fölemelni. Lehetõvé kívánjuk tenni a készleten tartott hamisítványok elkobzását. El kell számoltatnunk a borseprõkészletekkel a termelõket - hogy hova kerülnek ezek a készletek.

Végül, de nem utolsósorban erõsíteni kell az Országos Borminõsítõ Intézet hatékonyabb mûködését. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Nyilván a törvényi háttér mellett a rendõrség, pénzügyõrség és a társadalmi kirekesztés... - ami nélkül nem lehet ezt a helyzetet alapjaiban megváltoztatni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage