Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök Asszony! Miniszter Úr! Képviselõtársaim! Az elmúlt héten pénteken találkoztak Békés megyében a méhészek. A megbeszélésen elmondták gondjaikat, bajaikat, nehézségeiket, úgy érzik, elfeledkeztek róluk, nem törõdnek velük, teljesen magukra maradtak. A folyamatosan csökkenõ lehetõségek, csillagos égig kúszó árak teljesen tönkreteszik, ellehetetlenítik õket.

Az áfészek szétverése, széthullása óta közel felére csökkentek a méhcsaládok és a velük foglalkozó méhészek. Az áfészek mint mûködõ szövetkezetek fogták össze a méhészeket. A méhész egyesületek elveszítették ingatlanaikat, nem kapnak támogatást, a mézkereskedelem exporttámogatása is csökken folyamatosan. '95-ben 32 forint/kilogramm volt, '96-ban 30 forint/kilogramm, '97-ben 20 forint/ kilogramm. Ösztönzõ hatása csak akkor lesz a támogatásnak, ha a termelõ kapja azt. A méhészek vonatkozásában ésszerû volna a méhek teleltetési támogatását megteremteni az értékesített és eladott méz arányában. Vagy egy másik javaslat: kedvezményes cukorvásárlási támogatást biztosítani nekik a téli etetéshez. Az õ kérésüket tolmácsolom egyben.

A hazai egészségügyi állapot jobbítása is igényelné, hogy a 25- 30 dekagramm egy fõre esõ fogyasztás éves szinten minimum a duplájára nõjön. További gondjai a méhészeknek: a mézgyûjtõ területek csökkenése, információhiány, idénymunka ellenére egész évre szóló kötelezettségek, közlekedési nehézségek, korlátok. Van érdeklõdés a magyar mézre. A 16 ezer méhész 24 millió dollárt hozó tevékenységét támogatni kellene.

(14.20)

A méhészkedés is egy lehetõség a megélhetésre, a jövedelempótlásra, fõleg vidéken. Ez nem utolsósorban a gazdasági helyzetünket is javítaná.

Kérdezem miniszter úr: mit tud mondani a jövõt illetõen a méhészeknek? (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage